Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt bomb och ett vapen i väskan på tåget

18-åringen hade en misstänkt bomb och ett vapen i väskan på tåget. Han och en 27-årig kamrat var på väg mot Stockholm –  men tullen stoppade dem.

Niklas Delin, gruppchef på tullen.
Tullens personal klev på Stockholmståget på Malmö central under tisdags eftermiddag. En av resenärerna på Stockholmståget verkade nervös.
– Min kollega tittar i hans väska och påträffar en pistol. Då grips personen för misstänkt smuggling avseende vapen alternativt grovt vapenbrott, säger Niklas Delin, gruppchef på tullen.
Kontrollen var en del av tullens gränsnära kontroller där syftet är att förhindra att personer från utlandet smugglar in varor i Sverige.
De klev av i Lund och tog med sig den gripna 18 åringen till tullens kontor på Malmö central.
– Där börjar vi visitera väskan som personen har med sig. Då ser vi direkt att det är ett främmande föremål i den som ser ut som en bomb, säger Niklas Delin.
Tullen tillkallar då polisens bombgrupp som spärrar av kontoret. Sedan börjar tullen och polisen gemensamt leta efter fler misstänkta genom att kontrollera övervakningskameror.
– Då ser man en annan person som var i sällskap med mannen, berättar Niklas Delin.
Den personen, en 27-årig man, greps sedan av polisen. Senare under tisdagskvällen anhålls de båda männen.
Utredningen leds nu av polisens grupp för grova brott.
– Man har tagit kläder och telefoner i beslag. Det har också gjorts husrannsakan i Malmö, säger Ewa-Gun Westford.
Det är oklart var och hur vapnet och den misstänkta bomben skulle användas.
Läs också Två gripna efter fynd av misstänkt föremål vid Malmö central
Gå till toppen