Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Idrottshallen på Sankt Lars ska likna de gamla sjukhusbyggnaderna

Skolorna på Sankt Lars vill ha en egen idrottshall. I höst ska boende i området få se skisser och tycka till om planerna.

Vid den nuvarande parkeringsplatsen mitt emot nya apoteket på Sankt Lars väg kan det i framtiden bli en multihall för idrottshall och verksamheter.
Det är fyra år sedan fastighetsbolaget Hemsö presenterade sin plan för att utveckla Sankt Larsområdet. En av de större förändringarna ska bli en idrottshall med verksamhetslokaler, gym, kontor och ett parkeringsgarage vid områdets norra entré, närmast Klostergården. Den är tänkt att bestå av tre våningar och ha plats för 60 bilar under jord.
– Hallen är tänkt att hyras av skolorna, men också att nyttjas på kvällarna av föreningar. Vi vill tillföra liv och rörelse i parken under dygnets alla timmar, sa Hemsös Sofia Lagerblad till Sydsvenskan då.
Vid hallen ska också skapas ytor där föräldrar på ett trafiksäkert sätt kan lämna och hämta skolbarn i området.
För två år sedan bestämde kommunen att ta fram två förslag på nya detaljplaner för området. Då skrev Sydsvenskan ”Inom ett par år kan skoleleverna i Sankt Lars-parken slippa ta sig till Arenan för sina idrottslektioner”.
Istället dröjde det två år innan planförslaget nu ska ut på samråd och visas upp för närboende.
– Det är ett känsligt område i och med att det är värdefull kulturhistoria. Och vi har prioriterat åhusen som var ute på samråd i våras, förklarar Erik Malmqvist, Hemsös nuvarande förvaltare i område Syd.
Han syftar på rivning av det gamla centralköket som ska ge plats för 80 bostäder och ett trygghetsboende.
Idrottshallen vill Hemsö bygga så att den påminner om de gamla sjukhusbyggnaderna som dominerar området.
– Idrottshallen att ha något inslag av det här röda teglet så att man känner att man kommer in i Sankt Larsparken. Den kommer ju att stå mittemot ”Grenverket”, även kallad Byggnad 90.
Detaljplanen kommer att ställas ut till allmänhetens beskådan i höst, och tills dess lovar Hemsö också att visa arkitektskisser på hur hallen kan se ut.
Gå till toppen