Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inlåsta imamer överklagar beslut

Tre av de totalt sex män med kopplingar till muslimska samfund som har tagits i förvar för att utvisas överklagar utvisningsbesluten, uppger deras advokater för Ekot. En av männens advokat kallar anklagelserna för vaga och allmänt hållna.

Totalt sitter sex personer med kopplingar till muslimska samfund i Sverige i Migrationsverkets förvar. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
– Det är väldigt svårt att försvara sig mot dem och lagstiftaren har ju gett Säpo en oerhörd makt här att diktera villkoren i en process som är allt annat än rättssäker, säger Joakim Johansson till Ekot.
Säpo grep sex personer under våren med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll (LSU). Migrationsverket har, på begäran av Säpo, fattat beslut om utvisning i fem av de sex fallen. Samtliga sex män har starka kopplingar till svenska muslimska samfund och flera av dem har varit verskamma som imamer.
Deras advokater har tidigare kritiserat rättsprocessen och kallat den för osäker.
Säpo har kommenterat händelserna med att myndigheten har intensifierat sitt arbete mot vad man kallar extremistmiljöer och hänvisar till lagstiftningen.
– Nu använder vi den i ett antal konkreta fall som handlar om personer i den våldsbejakande islamistiska miljön där vi menar att de här personerna genom sitt sätt att förkunna och sprida motivation till radikalisering har lyckats och att det har gett påverkan på andra sätt att följa deras uppmaningar, säger Säpochefen Klas Friberg till Ekot.
Fakta

Sex män tagna i förvar

Abu Raad, egentligen Riyad Jassim, 53 år. Bor i Gävle och är medborgare i Irak. Har varit verksam som imam vid Gävle moské. Beslut om utvisning fattades av Migrationsverket den 11 juni i år.

34-årig man boende i Gävle. Son till Abu Raad. Irakisk medborgare. Har bland annat arbetat i en idrottsförening i Gävle och prisats för sitt arbete för integration. Beslut om utvisning fattades den 11 juni.

48-årig man boende i Umeå. Medborgare i Irak. Är imam med en framträdande roll i det muslimska lokalsamhället i Västerbotten. Beslut om utvisning fattades den 10 juni.

52-årig man boende i Västerås där han varit verksam som imam. Är statslös. Beskrivs i en rapport från Försvarshögskolan som Abu Raads högra hand. Beslut om utvisning fattades den 11 juni i år.

38-årig man boende i Gävle. Kommer ursprungligen från Tjetjenien och är rysk medborgare. I Tjetjenien var han enligt uppgifter till den islamistgranskande sajten Doku verksam som imam. Han uppges också ha kontakter i kriminella närverk i Sverige. Beslut om utvisning fattades den 10 juni.

54-årig man boende i Göteborg. Medborgare i Egypten. Har kopplingar till friskolan Vetenskapsskolan. Ännu inget beslut om utvisning, men sitter i förvar.

Källor: Migrationsverket, Skatteverket, Doku

Fakta

Lagen om särskild utlänningskontroll

Lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) säger bland annat att:

En utlänning får utvisas ur Sverige om det

1. är särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet, eller:

2. med hänsyn till vad som är känt om utlänningens tidigare verksamhet och övriga omständigheter kan befaras att han eller hon kommer att begå eller medverka till terroristbrott eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott.

Det är Migrationsverket som beslutar om utvisning enligt LSU. Säkerhetspolisen kan ta upp frågan om utvisning genom en ansökan till verket. Om Migrationsverkets beslut överklagas är det regeringen som fattar beslut om utvisning efter en förhandling i Migrationsöverdomstolen, som skriver ett utlåtande.

Utvisningen får inte genomföras om verkställighetshinder föreligger, till exempel om utlänningen riskerar att förföljas eller utsättas för tortyr eller utomrättsliga straff i sitt hemland.

Källa: Riksdagen

Gå till toppen