Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Irans varning: Nu ökar vi anrikningsgraden

På söndag kommer Iran att överskrida den grad av urananrikning som landet i och med kärnenergiavtalet från 2015 förbundit sig att hålla sig till, enligt president Hassan Rohani.

Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.Bild: Vladimir Voronin/AP/TT
– Den 7 juli kommer vår anrikningsgrad inte längre att vara 3,67 procent. Vi lägger åtagandet åt sidan och höjer anrikningsgraden så mycket vi vill, så mycket som krävs, säger han vid ett regeringssammanträde.
Sedan USA:s president Donald Trump lämnade kärnenergiavtalet i fjol har Iran krävt att återstående parter, framför allt EU, upprätthåller avtalet och skyddar landet från amerikanska sanktioner. De senaste månaderna har det dock verkat som att tålamodet i Teheran är på väg att ta slut.
I tisdags uppmanade Frankrikes president Emmanuel Macron Iran att omedelbart minska sina reserver av anrikat uran, dagen efter det att regimen i Teheran bekräftat att landet anrikat en större mängd uran än vad kärnenergiavtalet med de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (sedan 2018 inte längre USA) samt EU och Tyskland medger.
Avtalet, med den formella förkortningen JCPOA, slöts 2015 i syfte att begränsa Irans kärnenergiprogram, i utbyte mot hävda ekonomiska sanktioner mot den islamistiska regimen.
Gå till toppen