Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Italiensk socialdemokrat ny talman i EU

En italienare ersätter en annan som talman i EU-parlamentet. Socialdemokraten David Sassoli tar över klubban från konservative Antonio Tajani.

Italienske David Sassoli har valts till ny talman i EU-parlamentet. Posten är framför allt ceremoniell, även om talmannen har starkt inflytande över hur parlamentet lägger upp sitt arbete.Bild: Fredrik Persson/TT
Den tidigare journalisten och tv-programledaren har suttit i EU-parlamentet sedan 2009 för socialdemokratiska Demokratiska partiet och ingått i kadern av vicetalmän sedan 2014.
– Ni förstår alla hur rörd jag känner mig över att ta över talmansarbetet. Det är nu mitt uppdrag att representera och försvara det här uppdraget, säger han efter att ha röstats fram på onsdagen med 345 av 667 godkända röster i den andra röstningsomgången.
Valet är lite av en protest – fast bara lite. När EU:s stats- och regeringschefer efter tre dagars toppmöte i går enades om sitt paket kring toppjobben i EU innehöll det formellt ingenting om talmansposten. Däremot fanns en inofficiell förhoppning om att parlamentet skulle välja Bulgariens socialdemokratiske förre premiärminister Sergej Stanisjev till sin ledare, för att ge en god geografisk balans mellan toppjobben.
Att i stället Sassoli lanseras är ett tecken på att parlamentet inte tänker svälja allt som premiärministrarna och presidenterna säger.
– Den markering vi gör innebär att vi vill fortsätta diskussionen om paketet, vi har inte ställt oss bakom det, sade Heléne Fritzon, nyvald EU-parlamentariker för svenska Socialdemokraterna, till TT i tisdags.
Fakta

EU-parlamentets talman

EU-parlamentets talman har till stor del ceremoniella uppgifter, men har också starkt inflytande över hur parlamentet lägger upp sitt arbete. Han eller hon har även en roll vid EU-ledarnas toppmöten som alltid inleds med ett inlägg från talmannen.

Följande talmän har suttit på posten sedan Sverige gick med i EU:

• 1994–97: Klaus Hänsch, Tyskland, socialdemokrat.

• 1997–99: José Maria Gil-Robles, Spanien, konservativ.

• 1999–2002: Nicole Fontaine, Frankrike, konservativ.

• 2002–04: Pat Cox, Irland, liberal.

• 2004–07: Josep Borrell, Spanien, socialist.

• 2007–09: Hens-Gert Pöttering, Tyskland, kristdemokrat.

• 2009–12: Jerzy Buzek, Polen, konservativ.

• 2012–17: Martin Schulz, Tyskland, socialdemokrat.

• 2017–19: Antonio Tajani, Italien, konservativ.

• 2019–: David Sassoli, Italien, socialdemokrat.

Gå till toppen