Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ljusare framtid för L när Sabuni ger klara besked.

Nyamko Sabuni gör entré.Bild: Karl Melander
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Var det allt? Viss förvåning väcktes när Nyamko Sabuni på onsdagen höll presskonferens i Almedalen. Som nyvald partiledare väntades hon peka ut en ny riktning för Liberalerna. Få hade då gissat att den utlovade nyheten skulle handla om elektrifiering av motorvägar.
För att klara de uppsatta klimatmålen till 2045 måste utsläppen minska från lastbilar och tunga transporter, resonerade Sabuni och efterlyste en särskild elektrifieringskommission. Den ska samordna och skynda på det arbete som redan inletts så smått för eldriven godstrafik längs landets mest trafikerade motorvägar.
Inte mycket att komma med som nyhet, kan tyckas. Men i bakgrunden fanns ett tyngre och mer lovande besked: Liberalerna ska profilera sig mer inom klimatpolitiken med tonvikt på pragmatism och teknikoptimism. Partiet lyckades inte nå ut i den frågan inför valet, konstaterade Sabuni och lovade bättre kommunikation.
"Just nu är klimatångest en realitet och då vore det tjänstefel att inte leverera svar."
De svar som flest intresserade sig för var dock hennes syn på regeringssamarbetet, alliansens framtid och, inte minst, hennes hållning till Sverigedemokraterna.
På den senare punkten tog spekulationerna ny fart på tisdagen då nyheten spreds att KD-ledaren Ebba Busch Thor ätit lunch med kollegan i SD, Jimmie Åkesson. De ska enligt uppgift ha diskuterat möjligheterna att agera gemensamt på några politiska områden.
Men Sabuni var tydlig med sin syn på saken redan i sin första kommentar till lunchmötet:
"Man får äta lunch med vem man vill. Inför valet 2022 får vi se vilken väg Kristdemokraterna tagit. Liberalerna kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna."
I ett flertal intervjuer på onsdagen utvecklade hon dessa linjer. SD ska behandlas korrekt men kommer aldrig att förhandla eller sitta i regering tillsammans med L. Och det blir andra partiers agerande som i längden avgör om Liberalerna fortsätter att sikta på samarbete med S, MP och C eller söker sig tillbaka till de forna allianskollegorna i KD och M.
Det viktigaste för Sabuni är att få igenom så mycket liberal politik som möjligt. Avgörande för regeringssamarbetet under mandatperioden blir således dess konkreta resultat. Så länge statsminister Stefan Löfven (S) levererar i enlighet med 73-punktsprogrammet, så sitter han kvar, sade Sabuni i Visby. Men hon förklarade också att hon skulle vilja ha bättre insyn i de politiska processerna. Förhandlingar pågår därför med regeringen för att få L-tjänstemän i regeringskansliet.
Det låter som en god idé och borde förenkla arbetet med att omsätta punkterna i praktiska reformer.
Sedan är det förstås inte bara med regeringen som Sabuni måste få samverkan att fungera. Hon står inför utmaningar också inom Liberalerna där falanger med olika åsikter står mot varandra. En väsentlig del av partiet hade hellre sett hennes utmanare Erik Ullenhag på partiledarposten. När det inte blev han valde några företrädare rent av att lämna L i protest.
Nu måste Sabuni ena styrkorna och hon börjar med ett löftesrikt anslag. Falangerna ska bevaras eftersom de olika åsikterna är viktiga i det fortsatta förnyelsearbetet, resonerade hon. Målet är att bli så mycket större att det ändrar de grundläggande förutsättningarna för att driva politik:
"Vi kan bara bli relevanta om vi kastar om den politiska planen", sade hon.
Men medlet för detta blir alltså att satsa på mesta möjliga liberala politik – inte att driva fram nyval eller hålla dörren öppen för samarbete med SD.
Även om Sabuni inte bjöd på någon större nyhet i Almedalen sade hon allt som behöver sägas för att Liberalernas framtid ska börja se ljusare ut.
Gå till toppen