Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Löfven befarar nytt högerblock

Lunchen mellan Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson är ytterligare ett steg högerut för KD, enligt statsminister Stefan Löfven, som ser en ny gruppering ta form.
– Det skulle kunna bli ett högerkonservativt block, säger han till TT.

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte på onsdagen bland annat en dragspelsstämma i Ransäter i Värmland.Bild: Pontus Lundahl/TT
Lunchmötet mellan KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-kollegan Jimmie Åkesson har väckt en hel del reaktioner från de övriga partierna. Bland annat har centerledaren Annie Lööf beklagat KD:s agerande.
Statsminister Stefan Löfven (S) lämnade en kort skriftlig kommentar från Bryssel redan på tisdagskvällen. I samband med ett besök i Munkfors och Ransäter i Värmland på onsdagen utvecklar han resonemanget.
Enligt Löfven är lunchen ytterligare ett tecken på att Kristdemokraterna rört sig högerut under Ebba Busch Thors ledning.
– Det var väl inte helt överraskande. Ebba Busch Thor har ju gett uttryck för att hon kan tänka sig att samarbete även med Sverigedemokraterna, säger Löfven till TT.
– Det är uppenbart att det är så hon ser det. Men jag undrar igen vad kristdemokratiska traditionella väljare ser för attraktivt i Sverigedemokraterna.
I förlängningen kan KD:s rörelse högerut innebära att ett nytt block kan bildas i svensk politik, konstaterar Löfven.
– Ja, det skulle kunna bli ett högerkonservativt block med moderater, kristdemokrater och Sverigedemokrater. Vi får se, vi är inte där än. Men Kristdemokraterna har ju definitivt rört sig ytterligare ett steg, så det ska ju inte uteslutas.
Gå till toppen