Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ökat antal gästarbetare avvisas vid gränsen

Polisen har gjort många kontroller av bärplockare i södra Sverige. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT
Vid gränskontrollerna i södra Sverige har polisen den senaste tiden avvisat ett stort antal personer som kommer hit för att arbeta under sommaren. Anledningen är att de saknar tillstånd för att arbeta i Sverige, som P4 Malmöhus var först att rapportera om.
Vid gränskontrollen i Trelleborg avvisades nyligen 43 ukrainska medborgare och i Landskrona fick ett 40-tal jordgubbsplockare utan arbetstillstånd lämna landet.
– Nu när bären börjat mogna så ser vi att det kommer många. Tidigare år har det handlat om en till tre personer som kommer, men nu ser vi att det kan vara 40–50 stycken som kommer på en och samma gång. Vi har sett en markant ökning, säger Ewa Gun Westford, polisens presstalesperson region Syd till SVT Nyheter Skåne.
Totalt 42 anmälningar har hittills i år upprättats mot arbetsgivare som anställt arbetskraft utan behörighet. Under hela förra året låg den siffran på 35.
Gå till toppen