Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ris och ros åt von der Leyen

En stark Europavän som drömmer om en EU-armé – eller en svag minister i knät på ytterhögern? Meningarna går isär om EU-kommissionens föreslagna nya ordförande, Ursula von der Leyen.

EU-kommissionens föreslagna nya ordförande Ursula von der Leyen tillsammans med Manfred Weber, gruppledare för den samlade EU-högern, vid en presskonferens i EU-parlamentet.Bild: Jean-Francois Badias/AP/TT
Den 60-åriga tyska försvarsministern gav sig iväg till EU-parlamentet i Strasbourg på onsdagen för att samla stöd, mindre än ett dygn efter att ha lanserats av medlemsländernas stats- och regeringschefer.
– Jag tänker lyssna mycket för att kunna utveckla en dialog med ministerrådet och parlamentet och få fram en femårsvision för Europa de närmaste veckorna, säger von der Leyen på en presskonferens i Strasbourg, enligt nyhetsbyrån AFP.
– Det är här som demokratins hjärta slår, säger tyskan som åker vidare till Bryssel under torsdagen.
Om två veckor behöver von der Leyen få stöd av en majoritet i parlamentet för att hennes ordförandepost ska vara klar. Det bör gå utan större problem, med tanke på hur det låter från konservativa och liberala politiker.
– Jag tror att hon kommer att bli en bra kommissionsordförande. Hon är rätt respekterad och en person som tror på Europasamarbetet och i dessa tider när vi utmanas av ett mer aggressivt Ryssland och ett Kina som försöker dominera världshandeln så behöver vi ett Europa som blir starkare, säger svenska EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) till TT.
Ursula von der Leyen har lång ministererfarenhet i Tyskland och ligger exempelvis bakom mycket av det kraftigt utökade försvarssamarbetet Pesco, som hon skapade ny fart i tillsammans med franske dåvarande kollegan Jean-Yves Le Drian.
Samtidigt har hon också fått kritik för att inte ha lyckats ordna mer pengar till ett allt mer luggslitet tyskt försvar. Hemmaoppositionen har utnämnt henne till den tyska regeringens sämsta minister.
Vänstern, de gröna och socialdemokraterna i EU-parlamentet är tydligt skeptiska. Samtidigt ifrågasätts hur stark von der Leyen kan bli sedan EU:s stats- och regeringschefer redan beslutat om en hel rad poster i hennes kommande kommission. Bland annat hävdar Italiens premiärminister Giuseppe Conte att uppgörelsen innebär att den italienska kommissionären – från högerextrema Lega – ska få ansvara för EU:s konkurrensfrågor.
Svenska EU-parlamentsledamoten Heléne Fritzon (S) är besviken.
– Nu har vi två veckor på oss då vi ska diskutera det förslag som finns, både i vår egen socialdemokratiska grupp, men också med andra grupper här i parlamentet, säger Fritzon i Strasbourg.
Fakta

Toppjobben i EU

Så här har det gått med skiftena på EU:s fem stora toppjobb efter EU-valet:

* EU-kommissionens ordförande: konservativa tyskan Ursula von der Leyen har föreslagits som ersättare för avgående luxemburgske partikollegan Jean-Claude Juncker. Om hon godkänns av EU-parlamentet i mitten av juli beräknas hon tillträda den 1 november.

* Permanent rådsordförande: liberale belgaren Charles Michel har utsetts till efterträdare åt konservative polacken Donald Tusk. Beslutet är redan fattat. Skiftet sker senast den 1 december.

* Utrikeschef: spanska socialisten Josep Borrell är föreslagen i stället för avgående italienska partikollegan Federica Mogherini. Godkännande krävs från EU-parlamentet, som kommer att höra Borrell och andra nominerade kommissionärer i månadsskiftet september-oktober. Sedan röstas om att godkänna kommissionen i sin helhet innan den kan tillträda från den 1 november.

* Centralbankschef: franska Christine Lagarde – tidigare konservativ, men nu kopplad till president Macrons mittenrörelse LREM – har nominerats som ersättare till avgående partilöse italienaren Mario Draghi. I princip klart, även om man också behöver höra EU-parlamentet och ECB-rådet, som består av bankens direktion och euroländernas riksbankschefer.

* EU-parlamentets talman: socialdemokratiska italienaren David Sassoli har valts att efterträda konservative landsmannen Antonio Tajani. Mandatet gäller mandatperiodens första 2,5 år.

Gå till toppen