Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stor gren föll rakt över barnens lekplats

En gren stor som ett träd föll plötsligt rakt över sandlådan på lekplatsen vid Fågelskolan. Bara några minuter tidigare hade en liten pojke lekt där.

Gren som trillat ner på en lekplats vid Kloster Fälad i Lund.Bild: Läsarbild
– Man behöver iaktta försiktighet när det blåser och man befinner sig under stora träd.
Det säger parkintendent Lars Brobeck, som tillsammans med sin personal försöker hålla koll på Lunds 30 000 träd.
Den stora grenen föll över lekplatsen vid Fågelskolan på Klosters Fälad sent måndag eftermiddag. Det berättar en pappa för Sydsvenskan. Bara fem minuter tidigare hade hans lille son lekt just där trädet föll. Pappan vill inte ha sitt namn i tidningen, men gärna varna andra föräldrar: Säkra lekplatser kan fortfarande vara livsfarliga om man ignorerar varningstecken, i detta fall hård vind.
Att vara uppmärksam är ett råd som parkintendent Lars Brobeck instämmer i.
– Föräldrar måste ha lite kontroll när man ger sig ut på allmänna platser, både där det finns vatten och stora träd.
- Och i Lundagård, när det blåser över 17 sekundmeter, stänger vi ju av parken där. Så man behöver iaktta försiktighet när det blåser och man befinner sig under stora träd. Det tycker jag absolut.
Vad gör kommunen?
– Vi försöker ha koll på våra träd så gott det går när det gäller skadedjur, växtsjukdomar och ålder, vilken status de har. Vi är extra noga vid lekplatser. Vi har cirka 30 000 träd i tätorten lund. Att ha koll på vartenda litet brott eller röta uppe i kronorna, det kan vi inte.
– Ju äldre träden är desto större är risken att det finns skador på dem. I Stadsparken till exempel har vi mer noggrann uppföljning än i Fågelparken.
I april i år föll en stor tårpil i Folkparken. Lars Brobeck minns andra stora träd som rasat i Lund.
Boken i Observatorieparken föll för sju-åtta år sedan. Och jag tänker på Berlinerpoppeln på Clemenstorget, vid Sankt Laurentiigatan, det är säkert femton år sedan. Det var en hel del materiella skador där, men inga personskador.
Om man har oturen att befinna sig på fel ställe – får man någon förvarning innan man skulle få en stor gren i huvudet?
– Är det grenar så knakar det när det fläks. Och är det i toppen så blir det en fördröjning, det slår i andra delar av kronan först. Har man otur så hinner man inte undan. Men vi har varit förskonade från personskador. Många tar det lite försiktigt. Är det blåsigt ute och man hör hur det viner i kronan, tar man sig vidare och står inte där under.
Gå till toppen