Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Supportrarnas nya protest: 20 tysta minuter

20 tysta inledande minuter från supportrarna. Det är vad vi har att se fram emot i den allsvenska fotbollen i helgen.

Vårens derby mellan AIK och Hammarby inleddes med en tyst protest mot polisen. Arkivbild.Bild: Sören Andersson/TT
Efter uppehållet i juni har allsvenskan återupptagits – och så även den infekterade konflikten mellan polisen och supporterrörelsen i svensk fotboll.
Nu går Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) ut med en uppmaning till publiken i allsvenskan – både sitt- och ståplats – om att vara tyst de första 20 minuterna i den kommande allsvenska omgången, den 14:e, som inleds på lördag.
Detta som en protest mot polisens villkorstrappa och den senaste tidens hårdare tag mot de allsvenska supportrarna på läktarna. Manifestationen kommer att inledas efter att hemmalaget, i respektive match, har spelat färdigt sin hymn strax innan avspark.
”Bakgrund till initiativet är polisens offensiva utveckling och användning av villkor vid tillståndsgivning för fotbollsmatcher. En utveckling där vi bland annat sett kollektiva bestraffningar mot fotbollen och supporterrörelsen som helhet, och med risk att inom en inte allt för avlägsen framtid inte längre tillåta publik på fotbollsmatcher i Sverige”, står att läsa i kampanjbeskrivningen på SFSU:s webbplats.
Tidigare i år ägde en liknande protest rum på Friends arena när AIK:s och Hammarbys supportrar inledde de första tio minuterna i vårens derby med tystnad.
Gå till toppen