Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svedalaman döms för stökig tomt

En man i 65-årsåldern döms att betala vite på 20 000 kronor till staten. Det efter att ha haft uttjänta bilar och avfall på sin tomt.

Bilden är en genrebild.Bild: Fredrik Johansson
Redan i juni 2012 krävde Bygg-och miljönämnden i Svedala kommun att mannen i 65-årsåldern skulle städa upp på sin fastighet. Där fanns då allt från uttjänta fordon till bildelar och farligt avfall. Mannen skulle betala vite för varje påbörjad månad som städkravet inte uppfylldes.
Efter det följde överklagande och våren 2016 avslog Mark- och miljödomstolen nämndens ansökan om att utdöma vite mot mannen. Motiveringen var att han inte delgivits.
Kungörelser gjordes därför i lokala tidningar. Men inte heller det ansåg domstolen räckte. Det skulle dröja till januari 2018 innan man ansåg att mannen på ett korrekt sätt hade informerats om att städning av tomten krävdes.
Men då Bygg- och miljökontoret besökte fastigheten i januari i år konstaterade de att mannen fortfarande inte städat upp på platsen.
Mannen menar att sjukdom har hindrat honom från att följa kommunens städkrav fullt ut.
Mark- och miljödomstolen skriver i domen att de bedömer att föreläggandet att städa har överträtts och att mannen haft "en rättslig möjlighet att följa föreläggandet."
Han döms därför till att betala 20 000 i vite till staten. Sista dagen att överklaga är den 16 juli.
Gå till toppen