Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inget skärpt straff för Rasmus Paludan

Rasmus Paludan. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Straffet på 14 dagars villkorlig dom för Rasmus Paludan står fast. Partiledaren för högerextrema Stram kurs dömdes i byretten (tingsrätten) i april, men domen överklagades av åklagaren som ville höja straffet till 20 dagar. Landsretten (hovrätten) går dock på byrettens linje.
Paludan dömdes för brott mot brottsbalkens paragraf 266 b, även kallad rasismparagrafen, för en video på partiets hemsida där han talar om ”de flesta negrer i Sydafrika” och personer med låg intelligens.
Centralt är att Paludan kopplar samman människor med en IQ på i snitt 70 och den svarta befolkningen. På grund av den låga intelligensen är de svarta medborgarna inte i stånd att styra landet, hävdar Paludan med hänvisning till det styrande partiet ANC.
– Här har han bara gått för långt. Om man vill debattera det här får man göra det på ett annat sätt, säger åklagaren Rikke Jensen, som anser att uttalandet är nedvärderade och hånfullt.
Gå till toppen