Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Australisk student släppt av Nordkorea

En 29-årig australisk student som frihetsberövats i Nordkorea har släppts och uppges må bra. Sverige hyllas för sin insats i ärendet.

Alek Sigley anländer till flygplatsen i Peking.Bild: Emily Wang/AP/TT
Alek Sigley, som studerade litteratur vid Kim Il-Sung-universitet i Pyongyang, försvann spårlöst den 23 juni. Det är oklart var han befunnit sig men nu är Sigley på den australiska ambassaden i Kina för att sedan resa vidare till Japan där hans fru bor.
– Han är i säkerhet på australisk mark på vår ambassad i Peking, säger Australiens premiärminister Scott Morrison.
Sigley var aktiv i sociala medier och skrev huvudsakligen om vardagslivet i ett av världens mest slutna länder. Att han försvann bara dagar före mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump har lett till spekulationer om att frihetsberövandet var politiskt motiverat.
Australien har inga egna diplomatiska kontakter i landet utan representeras av Sverige. Det särskilda sändebudet Kent Härstedt har skött förhandlingarna med de nordkoreanska myndigheterna.
– Jag vill framföra min djupaste tacksamhet till de svenska myndigheterna för deras ovärderliga hjälp, sade Scott Morrison efter frisläppandet.
Utrikesminister Margot Wallström (S) säger sig uppskatta det nära samarbetet med de australiska myndigheterna.
”Vi välkomnar också koreanska myndigheters snabba agerande i samband med besöket av Sveriges särskilda sändebud för Koreahalvön”, skriver hon i ett pressmeddelande.
Gå till toppen