Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Bilden av skräpet i Sibbarp är upprörande

Den här synen mötte Noah Collander på Sommarvägen i Sibbarp.Bild: Noah Collander
Svar på Noah Collanders insändare den 26 juni. Jag håller med om att klimatfrågan är jätteviktig och att den måste tas på stort allvar. Kan inte nog poängtera hur glad jag är att det är så många – framför allt unga – som verkligen engagerar sig för att driva på politiker att ta nödvändiga beslut för att vända klimatutvecklingen.
Den bilden du skickat på sopsorteringskärlen i Sibbarp är upprörande. För mig ser det ut som att människor lagt skräpet vid sidan om tunnorna när de varit fulla. Så får man naturligtvis inte göra och det blir väldigt kontraproduktivt då vi häromveckan firade Havets dag och många Malmöbor plockade skräp längs kusten. Jag har informerat Fastighets- och gatukontoret.
Runt om i världen sprids stora mängder plast ut i haven. Enligt forskarna finns det snart mer plast än fisk i vattnet och politiken måste göra sitt för att plastanvändningen ska minska. Även om plastföroreningar är en global fråga, så ska Sverige och Malmö ligga i framkant och medverka för att den ska minska.
I våras beslutade EU att förbjuda engångsplast, en reform som träder i kraft 2021. Det är en jättevinst för klimatet, och bara i dagarna bestämde regeringen att kraftigt höja skatten på plastpåsar så att de kommer att kosta 7 kronor.
Dessutom har Malmö nu som första stad i landet infört ett förbud mot plastpåsar vid torghandel, vilket faktiskt gett effekt. Men merparten av nedskräpningen består av fimpar, de är små för ögat men utgör ett stort problem eftersom de kommer ut i haven och bryts ner till mikroplaster. Vi håller just nu på att byta ut kommunens alla soptunnor till nya som är rått- och fågelsäkrade med integrerade askkoppar så att inte innehållet sprids vidare.
Nedskräpning är förbjudet, men det är endast Polisen som idag får lov att ge böter. Vi har nyligen skrivit till regeringen med en begäran om en lagändring så att även kommunala p-vakter ska kunna bötfälla nedskräpare. Det kostar Malmö stad nästan 50 miljoner kronor årligen att hålla staden ren, även det en viktig anledning för invånarna att göra rätt.

Katrin Stjernfeldt Jammeh

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Hussein El-alawi
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen