Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FN: Rättssäkerheten har urholkats i Venezuela

Attacker mot politiska motståndare, tortyr och utomrättsliga avrättningar. Slutsatserna i en nyskriven FN-rapport som beskriver situationen i Venezuela är graverande.

Chefen för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet. Arkivbild.Bild: MAGALI GIRARDIN/Keystone/AP
– Livsviktiga organisationer och rättssäkerheten i Venezuela har urholkats, säger Michelle Bachelet, FN:s människorättschef, när hon presenterar rapporten för FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève på fredagen.
Nästan 7 000 människor har dödats sedan 2018 i Venezuela, enligt rapporten som släpptes under fredagen men som hade presenterats kort av Bachelet dagen innan.
– I flera av fallen kan det röra sig om utomrättsliga avrättningar, säger Bachelet, som kräver att fallen utreds och att gärningspersonerna ställs inför rätta.
Särskilt pekas Venezuelas särskilda polisstyrka FAES ut i rapporten och Bachelet uppmanade myndigheterna i Venezuela att upplösa styrkan.
Överlag utgör försök att utnyttja sina grundläggande rättigheter som åsiktsfrihet, yttrandefrihet och föreningsfrihet en risk att drabbas av repressalier och förtryck enligt FN-chefen.
– I vår rapport har vi också gjort observationer om påhopp mot faktiska eller uppfattade politiska motståndare och försvarare av mänskliga rättigheter som utsätts för allt från hot och smutskastning till godtyckligt frihetsberövande, tortyr, sexuellt våld, mord och försvinnanden, säger Bachelet.
Gå till toppen