Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverige föll blytungt i EM-kvarten

Sverige hade inte en chans i kvartsfinalen i basket-EM mot Serbien. Nu väntar Ryssland i kampen om en plats i OS-kvalet. – Vi måste glömma detta, nästa match är den viktigaste i turneringen, säger Sveriges förbundskapten Francois Gomez.

Sverige och Kalis Loyd (vänster) hade det jobbigt mot Serbien i kvartsfinalen i basket-EM.Bild: Darko Vojinovic
Serbien vann EM-guld för fyra år sedan, tog OS-brons 2016 och spelade sig obesegrade genom ”dödens grupp” i gruppspelet.
Nu vet de svenska basketdamerna varför.
Inför en högljudd hemmapublik på 6 400 personer som buade varje gång Blågult hade bollen – så fick sig svenskorna en lektion i effektiv basket.
Serbien var skoningslösa i sitt försvar och tvingade fram 25 bortkastade bollar, satte hälften av alla trepoängsförsök (14 stycken) och tvingade Sverige till dåliga avslut.
Det blev till slut förlust med 49–87 i en match där Sverige inte hade en chans – varken offensivt eller defensivt.
– Det är svårt att säga vad som hände, men det är mitt ansvar. Vi hade svårt att hitta en bra balans mellan aggressivitet, kontroll och skjuta bollen, säger Sveriges förbundskapten Francois Gomez.
– Den här matchen visade vi inte upp vårt bästa ansikte. Vi var inte redo för Serbien i dag, de spelar på en jättehög nivå. Mitt lag är jättebra, men vi måste spela vårt bästa om vi ska vinna och det gjorde vi inte.
Trots förlusten har Sverige en viktig match kvar i mästerskapet. På lördag spelar Sverige mot Ryssland. Vinnaren i den matchen får spela kval till OS 2020 i Tokyo.
– Vi gav oss inte en hundraprocentig chans. Vi fick inte igång det. De är otroligt bra och vi var inte vårt bästa. Nu är det bara att ladda om och gå in med hundra procent, fortsätta att ha självförtroende, för vi har inget att förlora, säger Frida Eldebrink.
– Vi var beredda, men att prata om det och vara det på planen är olika saker.
Francois Gomes fortsätter:
– Vi måste glömma detta, nästa match mot Ryssland är den viktigaste matchen i turneringen.
TT: Hur får du laget redo efter en sådan här förlust?
– Det är mitt jobb. Du måste glömma om du vinner, och glömma om du förlorar. Vad kan du säga efter en 40-poängsförlust? Visa bilder? Nej. Vi får hoppas att vi visar oss från vår bästa sida på lördag.
Amanda Zahui hade det tufft och uppvaktades hårt av serberna, som lyckades neutralisera svenskan. WNBA-stjärnan fick knappt bollen i första halvlek och landade till slut på beskedliga nio poäng (16,8 poäng i snitt i EM) och tio returer.
– Vi måste hitta henne mycket bättre mot Ryssland. Hon är en jättestor del av vad vi gör, och varför det har gått så bra för oss. Vi vet att andra lag kommer scouta oss, och särskilt henne, men vi måste hitta ett bättre sätt att få in bollen till henne, säger Regan Magarity.
För Serbien väntar Spanien i semifinal. I den andra matchen gör Storbritannien och Frankrike upp om en plats i finalen som spelas på söndag.
Fakta

Så tar sig Sverige till OS

En placeringsmatch, med en OS-kvalplats i potten, återstår i basket-EM för svensk del. På lördag, klockan 12.30, väntar Ryssland. Vinner Sverige den matchen väntar kvalspel till olympiska spelen i Tokyo 2020.

+ I kvalet deltar 16 lag – varav tolv går till OS.

+ Kvalet spelas i ett gruppspel om fyra grupper, där de tre främsta lagen i varje grupp går till OS.

+ Sex lag i kvalet kommer från Europa, fyra från Amerika, fyra från Afrika och två från Asien. Maximalt två europeiska lag kan komma i samma grupp.

+ Kvalet spelas den 3–13 februari 2020. Var är ännu inte bestämt.

Gå till toppen