Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Julie Miller tillför svärta och relationsdramatik

Buddy Millers plattor är alltid bäst när Julie drar huvudlasset som låtskrivare, tycker Håkan Engström.

Julie och Buddy Miller.Bild: Kate York
Text.

Buddy & Julie Miller

AMERICANA. Breakdown on 20th Ave South.

När Buddy Miller sjöng in det bluestunga svartsjukedramat ”Does your ring burn your finger” för snart tjugo år sedan gick det att läsa in all tänkbar svärta i låten. Hur lätt som helst, faktiskt. Men allt komplicerades för den som insåg att han skrivit den tillsammans med hustrun Julie.
Så vad är vardagsdramatik och vad är fiktion? Intressant fråga, men är svaret verkligen relevant?
Med duons första gemensamma album på tio år bryter Julie en lika lång tystnad, påkallad av både sjukdom och depression; titelspåret – skrivet av henne, liksom resten av låtarna – talar explicit om hennes svårigheter. Den angivna gatuadressen är densamma där Buddy har sin studio och där paret bor, fast dessa tolv låtar spelades in i sovrummet en våning upp.
Stort drama, alltså? Jo. Pajkastning? Nej. Det verkliga dramat finns i parets sätt att i intim samverkan ge sig i kast med tillvarons och ofta specifikt kärlekens problematik, hur de vrider och vänder på alla bitarna tills de hyfsat passar ihop. Är det självupplevt? Ja, det här är sådant som de i egenskap av känsliga artister upplever. Mer än så behöver vi inte veta. Rader som Is love exclusive or just elusive – i finstämda ”Unused heart” – kan du säkert applicera på något du själv eller en vän varit med om.
Musiken är ibland rå, men aldrig ofullgången; de vet båda hur man handskas med folk- och rockmusikens enklaste beståndsdelar och får dem att räcka till.
Gå till toppen