Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Låst läge i sudanesiska förhandlingar

För andra dagen i rad träffas Sudans militärjunta och landets proteströrelse för förhandlingar. Den stora stötestenen är vem som ska leda landet – en civilist eller en general.

Demonstranter ropar slagord mot militärjuntan under en protest i Sudans huvudstad Khartum den 30 juni. Arkivbild.Bild: Hussein Malla/AP/TT
Sudans proteströrelse bröt all kontakt med militärjuntan efter attacken mot en sittstrejk i huvudstaden Khartum den 3 juni, då minst 61 människor dödades. Men efter intensiv medling från Etiopien och Afrikanska unionen möttes parterna i går för samtal om landets framtida styre.
Den andra förhandlingsdagen förväntades kretsa kring den stora stötestenen – vem som ska bli landets högste ledare.
– I dag kommer förhandlingarna att handla om vem som ska leda det styrande rådet, sade protestledaren och förhandlingsdelegaten Ahmed al-Rabie.
Enligt al-Rabie insisterar militärjuntan på att ordförandeposten tilldelas en general, medan proteströrelsen intar motsatt position.
– Vi anser att det är symboliskt viktigt att statschefen är civil.
Innan förhandlingarna havererade den 3 juni hade parterna enats om att ett övergångsråd skulle styra landet under en treårsperiod varefter nya val skulle hållas.
Militärjuntan har kontrollerat Sudan sedan april då mångårige presidenten Omar al-Bashir tvingades bort efter massiva folkliga protester.
Gå till toppen