Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Migrantbåt kapsejsad – minst 80 saknas

86 migranter befann sig ombord på båten när den lämnade Libyen med kurs mot Italien. Över 80 av dem saknas fortfarande och befaras ha omkommit när båten kapsejsade.

Migrantbåten kapsejsade enligt uppgifter till Röda halvmånen utanför Zarzis i sydöstra Tunisien.Bild: TT
Migrantbåten ska ha påbörjat sin resa från libyska kuststaden Zuwara, väster om huvudstaden Tripoli, med sikte mot Italien. Men båten kapsejsade utanför den tunisiska staden Zaris och nu är farhågan att ett stort antal av de 86 migranterna ombord har mist livet.
”Omkring 80 människor befaras vara döda. Mer information behövs dock för att kunna bekräfta vad som hänt och hur många det faktiska antalet saknade är”, skriver Flavio Di Giacomo, talesperson för FN:s migrationsorganisation IOM, på Twitter.
Fyra personer har enligt organisationen Röda halvmånen räddats. En av dessa uppges ha avlidit på sjukhus medan de övriga tre vårdas för sina skador. Personerna ska ha räddats av den tunisiska kustbevakningen sedan lokala fiskare slagit larm. Samtliga kom från afrikanska länder söder om Sahara.
De senaste åren har tusentals människor drunknat då de försökt ta sig över Medelhavet till Europa, ofta i överlastade och icke sjödugliga båtar.
Fakta

Tusentals döda

Hittills under 2019 har minst 681 människor omkommit när de försökt ta sig till Europa genom att korsa Medelhavet.

Vid samma tidpunkt i fjol var siffran 1 414, och om trenden håller i sig ser dödstalen ut att minska kraftigt jämfört med 2018 då 2 299 omkom. Det dödligaste året på Medelhavet var 2016 då 5 143 migranter förolyckades under färden till Europa.

Av de olika sjövägarna till Europa är den så kallade centrala Medelhavsrutten, från Libyen till Italien, överlägset farligast. Efter EU:s migrationsuppgörelse med Turkiet 2016 flyttade en stor del av trafiken från den kortare och säkrare östra Medelhavsrutten, till Grekland, till just den centrala Medelhavsrutten.

Under 2018 minskade antalet överfarter längs den centrala Medelhavsrutten med 80 procent till 23 485, det lägsta antalet sedan 2012. Tunisien övertog också positionen som ruttens största avreseland från inbördeskrigets Libyen.

Samtidigt blev den västra Medelhavsrutten, från Marocko, den mest trafikerade. Antalet överfarter uppgick i fjol till 57 034, en fördubbling jämfört med 2017.

Källor: IOM, Frontex

Gå till toppen