Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stort pådrag vid Trumps nationaldagsfirande

Stridsvagnar på parad genom Washington ackompanjerade av dundrande militärflyg, ett tal till nationen från president Donald Trump och fyrverkerier som final. Så ser Trumps planer för USA:s nationaldag – Fourth of July – ut

Aktivister och Trumpkritiker räknar med att protestera under president Donald Trumps nationaldagstal. som han ska hålla vid Lincoln Memorial i Washington DC.Bild: Andrew Harnik/AP/TT
”Människor kommer från när och fjärran för att vara med oss i vad som kommer att bli en av historiens största festligheter i vårt Land”, skriver Trump på Twitter på torsdagsmorgonen amerikansk tid.
”Kanske kommer Air Force One att göra en låg och ljudlig sväng över folksamlingen” , skriver Trump om det amerikanska presidentplanet och uppmanar människor att se till att vara på plats tidigt.
Men kritiker anser att Trump bryter mot oskrivna regler och att han använder dagen för att stärka sin position.
Bland annat skriver den demokratiske senatorn Chuck Schumer på Twitter att Trump organiserar fjärdejulifirandet som ett desperat rop på uppmärksamhet.
Kritik har även framförts från flera håll mot vad firandet kommer att kosta.
– I stället för att ta itu med exempelvis hemlösheten bland krigsveteraner så spenderar han pengar på att boosta sitt ego genom en parad som egentligen bara handlar om honom. Vilket slöseri med pengar, säger demokraten Julian Castro.
Den amerikanska nationaldagen är, om än patriotisk, normalt befriad från politik, och domineras vanligtvis inte av militära inslag.
Donald Trump kommer att hålla sitt tal från Lincoln Memorial i Washington DC klockan 18.30 lokal tid ( 00.30 svensk tid).
Gå till toppen