Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Märta Hanéll

Lågstadielärare Märta Hanéll, född Wrahme, har avlidit i Svarte utanför Ystad 87 år gammal. Närmast sörjande är brorsönerna Magnus och Fredrik Wrahme med familjer, kusinen Eva von Oelreich med familj och Märtas avlidne makes barn Peter Hanéll, Eva Brinck och Liv Tranchell med familjer, barnbarn med familjer och barnbarnsbarn.

Med Märta gick en av generationer småskolebarn älskad lärare ur tiden, en skicklig lågstadiepedagog som såg varje skolbarn och samlade dem omkring sig med hängivenhet och kärlek. Under en följd av år lärde hon också huttrande barn simma under sommarloven i Halland och när hennes bror, kirurgen Per Wrahme, blev sjuk, tog hon i sex år hand om brorsonen Magnus, som då gick i högstadiet.
Redan som nittonåring hade Märta gått ut lärarinneseminariet i Landskrona och fick sin första tjänst i Värpinge utanför Lund. Två år senare hade båda föräldrarna avlidit och hon blev ensam med lillebror Per som gick i gymnasiet.
Hon återkom ofta till tiden på Postiljonsgatan i Lund, där flera släktingar bodde och hon kände att hon fick stöd i det tidiga ansvaret som "familjeöverhuvud". Därför fick också min bror Mats och jag som små kusiner mycket tid med vår Mimma. Efter lärartjänster i Lund och Varberg återvände Märta i slutet av sin gärning till Lund.
Vid 47 års ålder gifte hon sig med änklingen Nils-Ebbe Hanéll, då personaldirektör inom SDS-koncernen, den man som hon kom av älska av hela sitt hjärta och hela sin själ. Med äktenskapet fick hon också en hel familj för resten av livet, redan vuxna barn och deras familjer, barnbarn och barnbarnsbarn. Makarna bosatte sig så småningom i Ystad.
Märta hade ett fenomenalt minne. Hon var lärare i fjärde generationen och kunde berätta om när morfarsfar Jakob Thölin på 1860-talet åkte med häst och vagn från Tvååker i Halland till Göteborg för att utbilda sig till folkskollärare.
Med sin förmåga att levandegöra skeenden som hon hört beskrivas eller upplevt band hon ihop äldre och yngre generationer. Hennes minne för pregnanta och drastiska detaljer var stort och hon späckade sina historier med långa citat. Hon hade en förmåga att ge sina historier fotografisk skärpa mitt i humorn, värmen och allvaret som hon ofta blandade vilt.
Eva von Oelreich
Gå till toppen