Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oro för hajpad baljväxt får köpare att bunkra

Kött eller ärter? Bolag som Beyond Meat och Nestlé har valt ärter huvudingrediens i köttersättningsprodukter. Arkivbild.Bild: Richard Drew
Gula ärter har på kort tid rullat upp på listan över hajpade livsmedel efter att bolag som Beyond Meat och Nestlé valt den anspråkslösa baljväxten som huvudingrediens i köttersättningsprodukter, skriver Financial Times.
Vår aptit för ärter har fördubblats sedan 2015 och uppgår globalt till 275 000 ton per år. Medan sojabönan är den billigaste vegetabiliska proteinkällan kan den framkalla allergier och sojabönor som odlas i USA är ofta genmanipulerade.
Den ökande efterfrågan på gula ärter väcker oro hos köparna för att varan ska ta slut. Detta har lett till att köpare börjat bunkra ärter då producenterna inte velat garantera högre kvantiteter till låga priser.
Gå till toppen