Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA deporterar dömda kambodjaner

De utvisade leds ombord på det flygplan som ska ta dem till Kambodja, på denna bild tillhandahållen av USA:s tull- och invandringsmyndighet.Bild: ICE/Handout/TT
37 kambodjanska medborgare anlände på torsdagen till huvudstaden Phnom Penh efter att ha deporterats från USA. En stor majoritet av dessa hade flytt sitt ursprungsland under Röda khmerernas blodiga styre på 1970-talet. Andra har aldrig tidigare satt sin fot i Kambodja.
– Många av dem föddes i thailändska flyktingläger, säger Bill Herod, talesperson för den ideella organisationen KVAO som hjälper deporterade kambodjaner.
Under president Donald Trump har antalet kambodjaner som utvisas från USA ökat kraftigt. Tull- och invandringsmyndigheten ICE rapporterar att deportationerna under 2018 ökade med 279 procent jämfört med året innan, samt att 1 900 kambodjanska medborgare alltjämt riskerar utvisning.
Merparten av de som deporteras är dömda för brott, men lagöverträdelserna behöver inte ha begåtts i närtid.
– Vissa kommer direkt från fängelse men de flesta avtjänade sina straff för länge sedan och levde i frihet när de blev omhändertagna för att deporteras, säger Bill Herod om den senaste gruppen utvisade.
Gå till toppen