Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zahui favorit till att bli MVP: ”Sjukt coolt”

Amanda Zahui gör avtryck i basket-EM – både med sitt spel och sin attityd. Just nu leder hon en omröstning på Internationella basketförbundets webbplats om att bli turneringens mest värdefulla spelare.
– Det är riktigt coolt, säger svenskstjärnan.

Amanda Zahui (till vänster) och hennes Sverige ska tysta de serbiska fansen i kväll. Arkivbild.Bild: Ieva Makare/LETA/TT
Sverige har överraskat många genom att ta sig till kvartsfinal i basket-EM. En nyckel till framgången är Amanda Zahui, som ligger sexa i poängligan (16,3 poäng i snitt per match ) och som tar flest returer i mästerskapet (10,8 i snitt).
Den svenska stjärncenterns spel, och uttrycksfulla sätt och beteende, har inte gått publiken förbi. Inför kvartsfinalen mot Serbien i kväll leder 25-åringen Fibas (Internationella basketförbundet) onlineomröstning om vem som ska bli EM:s MVP.
Zahui har 37 procent av rösterna och leder före belgiskan Emma Meesseman på 15 procent.
– Binta (Drammeh, landslagskamrat) visade mig det. Jag försöker att inte tänka på det. Jag spelar inte för det, jag spelar för mitt lag, men det är sjukt coolt, säger Zahui.
Den serbiska publiken kommer förmodligen inte att visa samma uppskattning som fansen gör online. Upp emot 10 000 personer väntas komma till arenan i kväll för att heja fram sitt lag och se Sverige förlora.
– Jag bryr mig inte ett skit om vad deras fans har att säga. De kommer säkert skrika fula grejer på serbiska som jag inte kommer förstå. De kommer säkert att peka. Jag är en känslospelare och kommer inte sluta med det bara för att det är några serber på läktaren. Jag bryr mig inte.
– Inget kommer att stoppa oss på det sättet. Inte om vi spelar svensk basket tillsammans.
Fakta

Finalhelgen i basket-EM

Kvartsfinaler, torsdag: Ungern-Storbritannien (12.30), Spanien-Ryssland (15.00), Frankrike-Belgien (18.00), Serbien–Sverige (20.30)

Placeringsmatch: Lördag

Semifinaler: Lördag

Bronsmatch: Söndag (17.30).

Final: Söndag (20.30)

Slutspelet avgörs i Belgrad i Serbien.

De sex främsta lagen i EM är direktkvalificerade till kvalet till OS 2020 i Tokyo. Samtliga semifinallag är klara för OS-kval.

Skulle Sverige förlora kvartsfinalen väntar placeringsmatch om en plats till OS-kvalet på lördag mot Ryssland eller Spanien.

Gå till toppen