Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

3 000-årig skulptur såldes trots protester

En 3 000 år gammal skulptur föreställande den egyptiske faraon Tutankhamon har sålts på auktion i London för nära fem miljoner pund, motsvarande över 55 miljoner kronor.

En 3|000 år gammal skulptur av den egyptiske faraon Tutankhamon har sålts för över 55 miljoner kronor.Bild: Christie's/AP/TT
Auktionen genomfördes trots protester från egyptiskt håll och krav på att antika egyptiska föremål ska återlämnas.
”Den egyptiska regeringen kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att återföra egyptiska antikviteter som har tagits ut ur landet på olagligt vis”, heter det i ett regeringsuttalande.
Zahi Hawass, tidigare minister med ansvar för frågor som har med antiken att göra, säger till AFP att skulpturen tros ha ”stulits” från Karnaktemplet norr om Luxor efter år 1970.
– Vi tror att föremålet lämnade Egypten efter 1970, för under den perioden stals andra artefakter från Karnaktemplet, säger han.
Egyptens utrikesdepartement har bett både sin brittiska motsvarighet och FN-organet Unesco att stoppa auktionen. Men sådana ingripanden är ovanliga och sker bara när det finns tydliga tecken på att säljaren inte tillskansat sig föremålet på laglig väg.
”Objektet är inte, och har inte varit föremål för en utredning,” säger auktionshuset Christie's i ett uttalande.
Gå till toppen