Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Belgien hyllar Merckx – och drömmer om en ny

Neil Armstrong i all ära. Sommaren 1969 var det kring Eddy Merckx som hela världen cirklade – åtminstone i Belgien. 50 år efter hans första seger i Tour de France hyllas ”kannibalen” nu på finaste sätt: med Tour-start i hemstaden Bryssel.

I sitt gamla hemkvarter i Bryssel står cykelstjärnan Eddy Merckx staty. Torget är nu omdöpt efter den femfaldige vinnaren av Tour de France.Bild: Wiktor Nummelin/TT
Ett litet torg i Woluwe-Saint-Pierre i östra Bryssel har förvandlats till rena vallfärdsorten. Det som förr hette Domherrarnas torg – Place des Bouvreuils – blev i våras omdöpt efter en som cirklade runt på sin cykel så mycket här i sitt hemkvarter att han kallades för Tour de France. När han var fyra år gammal.
– Det var mitt paradis. Jag hade många kompisar som jag idrottade med. Cykel körde vi på ett ganska litet område för att inte åka för långt bort och oroa våra föräldrar. Så vi gjorde många rundor, berättar Eddy Merckx själv för belgiska tidningen Le Soir.
Rundorna gav tydligen effekt. Åtminstone kom den lille parveln att utvecklas till cykelsportens allra största namn genom åren.
Merckx vann amatör-VM som 19-åring, proffs-VM tre år senare och sitt första Giro d'Italia 1968. Året efter, för exakt 50 år sedan, vann han också sitt första Tour de France – ett lopp som han sedan fortsatte att vinna år efter år, totalt fem gånger fram till 1974.
Ingen cyklist har vunnit lika många lopp som Eddy. Ingen har vunnit lika många lopp på ett år. Ingen har vunnit lika många etapper i Tour de France.
Segern 1969 fick hela landet att nästan stå stilla. Merckx hade i juni blivit utkastad ur Giro d'Italia efter att ha lämnat ett positivt dopningsprov, som det fortfarande tvistas om. Han anser själv att någon försökte sätta dit honom och blev snabbt friad i efterhand.
I rena ilskan krossade han sedan allt motstånd när Tour de France inleddes. Merckx vann inte bara hela loppet, utan också poäng- och bergstävlingen. En av etapperna, till Mourenx i de franska Pyrenéerna, vann han med nästan åtta minuter efter att ha kört solo i 14 mil.
Nu firas 50-årsjubiléet på bästa sätt. I helgen startar årets Tour de France i just Bryssel, med två etapper under lördagen och söndagen. Entusiasmen på förhand börjar närma sig kokpunkten. 70-talets gamla Eddy Merckx-brädspel har kommit i nyutgåva och tv och tidningar är fulla av gamla minnen och hyllningar.
Merckx seger 1969 var den första belgiska i Tour de France på 30 år. Den 21 juli, dagen efter målgång, hyllades han av tiotusentals belgare på Grand Place i Bryssel.
– Utan tvekan den största dagen i mitt liv, åtminstone inom sporten, berättar han för Le Soir – och konstaterar att han fortfarande får gåshud när andra belgiska idrottsstjärnor hyllas på samma plats.
Kanske är det snart också dags för en ny belgisk Eddy Merckx att uppleva samma sak. Det sker visserligen knappast i år, då landet som bäst hoppas på en eller annan etappseger för cyklister som Wout van Aert eller Greg van Avermaet.
På tillväxt finns ändå en 19-årig supertalang. Remco Evenepoel – tidigare ungdomslandslagsspelare i fotboll – vann dubbla junior-VM-guld i fjol. Linjeloppet vann han med nästan tio minuters marginal. I år har han tagit sin första proffsseger i Belgien Runt.
– Han är nog bättre än mig, sade självaste Eddy Merckx i belgisk tv i våras.
Fakta

Tour de France 2019

Årets Tour de France är det 106:e i ordningen och inleds den 6 juli med en 19 mil lång etapp med start och mål i Bryssel. Den 7 juli körs dessutom ett lagtempo runt om i den belgiska huvudstaden, innan cyklisterna vänder ner mot Frankrike.

Touren avslutas på sedvanligt sätt på paradgatan Champs Elysées i Paris den 28 juli, efter att dagarna innan haft tre etappmål i rad uppe i Alperna: i Valloire, Tignes och Val Thorens.

Regerande mästare är walesaren Geraint Thomas som kör för brittiska Team Ineos. Laget hette Sky fram till i april och har vunnit Tour de France sex av de senaste sju åren. Fyrfaldige vinnaren Chris Froome missar dock årets tour efter att ha kraschat illa under ett etapplopp i Frankrike på försommaren.

Fakta

Eddy Merckx

Eddy Merckx föddes i en liten ort i Brabant, öster om Bryssel, den 17 juni 1945 men är huvudsakligen uppvuxen i Bryssel-kommunen Woluwe-Saint-Pierre.

Meritlistan är enorm: fem totalsegrar i Tour de France mellan 1969 och 1974, fem totalvinster i Giro d'Italia mellan 1968 och 1974. VM-guld för amatörer 1964 och för proffs 1967, 1971 och 1974. Har vunnit 34 etappsegrar i Tour de France, som mest åtta under ett och samma år (1970 och 1974). Vann totalt 525 segrar som proffs och amatör innan han slutade 1978.

Han är gift sedan 1967 med ungdomskärleken Claudine Acou och har två barn: Sabrina (född 1970) och Axel (född 1972).

Även Axel Merckx var framgångsrik cyklist, tog OS-brons i linjeloppet i Aten 2004 och har även en etappseger i Giro d'Italia på meritlistan. Sabrinas son Luca Masso har i sin tur vunnit OS-guld i landhockey – för pappa Eduardos hemland Argentina 2016.

Gå till toppen