Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Da Buzz: ”Det är nostalgi helt och hållet”

Nostalgifestivalen ”Vi som älskar 90-talet” lockar tiotusentals besökare som vill sjunga med till välkända hits som ”Barbie girl” och ”Mera mål”. Ett av dragplåstren är Da Buzz, som bildades under 90-talets sista skälvande dagar.

Da Buzz består i dag av de två medlemmarna Annika Thörnqust och Per Lidén. Pressbild.Bild: Pressbild
– Vi släppte faktiskt vår första singel den 27 november 1999. Så vi hann med nöd och näppe kvala in som 90-talsartister. Vi slog inte igenom på riktigt förrän 2000, men ett år hit eller dit spelar inte så stor roll, det viktiga är att det är nostalgi, säger Per Lidén, en av två kvarvarande originalmedlemmar.
Gruppen bildades i Karlstad som en trio i slutet av 90-talet. Sångerskan Annika Thörnquist rekryterades av Per Lidén och Pier Schmid sedan de sett henne uppträda med ett lokalt band. Deras andra singel ”Do you want me” blev en stor hit och gruppen klättrade på listorna i flera länder.
– Musiken funkade överallt på den tiden. Vi turnerar fortfarande, mest i Sverige men också i Norge och Finland, säger Per Lidén.
”Vi som älskar 90-talet” arrangeras för tredje sommaren i rad. Gemensamt för alla artister är att deras karriärer peakade under 90-talet och att publiken fortfarande känner igen och gärna sjunger med i de stora hitsen. Da Buzz spelade på festivalen i fjol och möttes av en entusiastisk publik under sin korta spelning.
– Vi är jättetaggade, säger Per Lidén.
– Publiken är helt fantastisk. Det gäller att vara på direkt, det blir liksom ingen startsträcka, men det går bra när publiken är så på, säger Annika Thörnquist.
TT: Finns det ett sound som är typiskt för 90-talet?
– Absolut. Det är mycket energi, det var överlag ganska högt tempo i låtarna, säger Per Lidén.
– Låtarna var ofta melodiösa och det är lätt för folk att sjunga med, säger Annika Thörnquist.
Bandet gör fortfarande musik tillsammans, men på ”Vi som älskar 90-talet” är det bara de stora hitsen som gäller. De flesta av artisterna som framträder har ungefär 20 minuter på sig att göra ett intryck.
– Det är nostalgi helt och hållet. Det är det folk vill ha, säger Annika Thörnquist.
– Vi kör lite klubbigare versioner av låtarna än om du lyssnar på någon av våra gamla skivor. Man får mycket inspiration och vill ändå bjuda på något nytt, säger Per Lidén.
Fakta

Vi som älskar 90-talet

Festivalen kommer till Stockholm 6 juli, Göteborg 13 juli, Umeå 19 juli och Helsingborg 20 juli. Dessutom turnerar flera av artisterna i en dansk upplaga av festivalen.

Ett urval av de artister som uppträder (kan skilja mellan olika städer): Vengaboys, Aqua, Antiloop, Dilba, Rob´n Raz featuring D-Flexx, Drömhus, Markoolio, Melodie MC, Da Buzz, Mendez, Victoria Silvstedt, Antique, Cascada, Eiffel 65, Boyzlife (medlemmar från Westlife och Boyzone).

Fakta

Da Buzz

Gruppen bildades i Karlstad 1999 av Per Lidén och Per Schmid, som upptäckte sångerskan Annika Thörnquist när hon sjöng i ett annat band. Det fick sitt stora genombrott med med låten ”Do You Want Me” som följdes av en lång rad framgångsrika hitsinglar. ”Alive” och ”Last Goodbye” toppade svenska singellistan.

Åren 2009–2013 hade Da Buzz en paus. Sedan 2014 består gruppen av originalmedlemmarna Annika Thörnquist och Per Lidén. De skriver fortfarande ny musik och ger ut singlar.

Gå till toppen