Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Duplantis delad trea – efter polsk uppvisning

Armand Duplantis hade inte sin bästa kväll i Lausanne. 19-åringen blev delad trea i en högklassig stavhoppstävling – och fick se sitt världsårsbästa gå förlorat till polacken Piotr Lisek. – Han var ostoppbar i dag, säger ”Mondo” till SVT.

Armand Duplantis fick det inte att lossna i Lausanne och blev delad trea i Diamond League-tävlingen på 5,81 meter.Bild: Denis Balibouse /Reuters/TT
Att höstens VM-final i stavhopp kan komma att bjuda på något alldeles extra fick vi en fingervisning om i Diamond League-tävlingen i Lausanne – men dessvärre inte till svensk fördel.
Armand Duplantis fick nämligen se sig besegrad i Schweiz och slutade på en delad tredjeplats.
I stället var det polacken Piotr Lisek som imponerade mest. 26-åringen slog nämligen till med ett nytt personbästa två gånger om – först på 5,95 meter och sedan även på 6,01 – och tog därmed revansch på ”Mondo” som vann senast hopparna möttes i Diamond League-tävlingen i Stanford, Kalifornien.
– Piotr var briljant. Vi drömmer om sådana kvällar och han hade en. Han var ostoppbar i dag, säger Duplantis till SVT.
Med en rivning på 5,88 valde Duplantis att gambla. Han skippade 5,95 och sparade sina två återstående försök till 6,01 – men chansningen gick inte hem.
Den regerande Europamästaren rev i båda försöken och stannade på, i hans mått mätt, blygsamma 5,81 meter.
– Jag vet inte om det var det bästa draget att stå över till 6,01. Vi hade inte så mycket tid, jag och min pappa (Greg Duplantis, tränare), men visste att jag inte skulle gå förbi dem om jag klarade 5,95 i första. Det var ett taktiskt drag, och kanske inte det rätta. Men jag antar att jag lever och lär.
Konkurrenterna Piotr Lisek och Sam Kendricks hade högre höjder i sig för kvällen och stod på exakt samma resultat efter att ha rivit ut sig på 6,01. Efter det följde omhoppning på samma höjd – där Lisek klarade i det totalt fjärde försöket.
I och med det petar polacken ned Duplantis, som har klarat sex meter tidigare i år, från förstaplatsen på världsårsbästalistan.
Tredjeplatsen i Lausanne delade Duplantis med franske världsrekordhållaren Renaud Lavillenie som även han klarade 5,81.
Samma placering blev det för Fanny Roos i damernas kulstötning tidigare under friidrottskvällen. 24-åringen fortsätter att visa stabil form och skjutsade iväg kulan 18,41 meter i Lausanne.
Detta betyder att hon har säkrat en plats i Diamond League-finalen i Zürich den 29 augusti.
– Det ska bli superkul. Jag ser verkligen fram emot det, säger Roos till SVT.
Riktigt lika bra gick det inte för svensk del i övrigt.
Erika Kinseys bästa resultat i höjdhoppstävlingen blev 1,91, en höjd som räckte till en sjundeplats. Vann gjorde ryska världsettan Marija Lasitskene på 2,02.
Till skillnad från Duplantis, Roos och Kinsey så har 800-meterslöparen Lovisa Lindh ännu inte säkrat en VM-biljett till höstens friidrotts-VM, som avgörs i Qatar mellan den 28 september och den 6 oktober.
Kvällens tid på 2.03,60 var exakt tre sekunder från VM-kvalgränsen och räckte till en sjätteplats för 27-åringen i Lausanne.
Gå till toppen