Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Experten: Förbud ineffektivt mot rasism

Journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till beslutet om att utreda ett förbud mot rasistiska organisationer. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Regeringen har bestämt att en kommitté med representanter för riksdagens partier ska utreda om ett förbud mot rasistiska organisationer ska införas.
Men beslutet får kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Han säger till Sveriges Radio Ekot att en sådan lag inskränker flera grundläggande fri- och rättigheter och att den riskerar att bli både godtycklig och ineffektiv.
– Vi får acceptera att det finns personer som har de mest förkastliga åsikterna och att de organiserar sig. Man kommer inte tillrätta med främlingsfientligheten genom att förbjuda organisationer, säger Nils Funcke till Sveriges Radio.
Gå till toppen