Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lindahl om maktkampen med Seger: ”Stångades”

Hedvig Lindahl och Caroline Seger har lett Sverige till bronsmatch i fotbolls-VM i Frankrike. Men det fanns en tid då landslagsstjärnorna inte drog jämnt – i en maktkamp om den blågula ledarrollen.

Hedvig Lindahl har en bättre relation till Caroline Seger i dag, än för några år sedan då det var en maktkamp om ledarpositionen i landslaget.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Hedvig Lindahl och Caroline Seger har varit två av damlandslagets största profiler det senaste decenniet och tagit VM-brons (2011) och OS-silver (2016) tillsammans. Men genom åren har landslagsstjärnorna inte alltid varit ense. Lindahl liknar det vid att de tidigare var politiska motståndare.
– Nu har vi haft en koalitionsregering de fem sista åren, innan dess stångades vi lite: Vem ska leda här egentligen?, säger Hedvig Lindahl.
Med åren har relationen till Seger blivit bättre, även om 36-åriga Lindahl och 34-åriga Seger aldrig har umgåtts privat, och lever skilda liv vid sidan av fotbollsplanen.
– Jag är otroligt tacksam för Caroline Segers passion för fotboll och ork att leda vidare. Jag insåg i år att det är en jäkla tur att vi har Caroline Seger. Jag har två barn hemma och kommer inte ihåg hälften av vad jag borde komma ihåg. Hon kan lägga hela sitt fokus på det här gänget och det här laget, säger Lindahl.
När det gäller Segers prestation under VM har Lindahl bara gott att säga.
– Jag tycker att Seger har spelat jättebra i det här mästerskapet. Hon har visat att hon har en förmåga att resa sig. Hon har fått kritik genom åren, men hittat en ny nivå.
På planen har de fått samarbetet att fungera, inte minst under årets VM.
– Det har varit lite så att vi har velat ha samma roll under många år. Men de sista fem åren har vi samarbetat väldigt bra. Det märks framför allt på planen. Vi får ofta någon typ av ögonkontakt och vi löser vissa taktiska grejer.
Lotta Schelin och Caroline Seger – med Nilla Fischer som vice – har varit Sveriges lagkaptener de senaste åren. Hedvig Lindahl har också velat ha bindeln runt armen, men fått acceptera en mer tillbakadragen roll.
– Men jag är väldigt stolt och glad över att vi har Seger, jag tycker att hon gör ett väldigt bra jobb i sin roll.
Sveriges VM-semifinalförlust mot Nederländerna efter förlängning innebär att det i stället för final mot USA på söndag blir bronsmatch mot England i Nice på lördag. Då gör Lindahl sin 165:e landskamp och Seger jubilerar med sin 200:e.
– Jag hade så gärna velat gå ut där i en final, med henne, Nilla och de lite yngre: ”Kosse” (Asllani) och ”Sempa” (Sembrant). Men nu blir det inte så, tyvärr. Det kommer ett OS runt hörnet. Kanske kan det bli ett OS-guld i stället för oss gamlingar, säger Hedvig Lindahl.
Med ett stundande EM-kval under hösten och ett OS-slutspel i Japan nästa sommar är Lindahl övertygad om att Caroline Seger kommer att slå Therese Sjögrans rekord på 214 landskamper.
– Jag är väldigt glad för Seger och att hon tar 200 landskamper. Hon kommer ta Sjögrans rekord, så enkelt är det.
Fakta

Flest A-landskamper

Therese Sjögran, 214.

Caroline Seger, 199.

Lotta Schelin, 185.

Nilla Fischer, 181.

Victoria Sandell Svensson, 166.

Hedvig Lindahl, 164.

Kristin Bengtsson, 157.

Malin Andersson, 151.

Pia Sundhage, 146.

Lisa Dahlkvist, 134.

Gå till toppen