Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Nils H Sternby

Nils Herman Sternby, Malmö, har avlidit i en ålder av 89 år. Hans sörjs närmast av frun Kristina samt sönerna Jan och Erland med familjer.

Jubeldoktorn och professorn Nils Herman Sternby har rest vidare. Vinrankorna över hela världen gråter. Han var ett unikum. Han gjorde 52 år på UMAS som patolog och undervisade hundratals blivande läkare. När verksamhetschefen för några år sedan förklarade för Nils H att sjukhuset måste föryngra på avdelningen svarade han med sin humor: Men jag är ju bara 82!
Han var en stor mentor för många i vinets och gastronomins värld. Han köpte sin namne och kollega Nils Stormbys första flaska Yquem i London 1970.
Han var medlem i en lång rad förnäma sällskap. Inom gastronomin var det International Food & Wine som han öppnade en malmöavdelning av på 70-talet och Chaine de Rotisseurs.
Han fanns bland Munskänkarna och De Aderton i portvinets värld. Han förknippades med Commanderie des Bordaeux och Grappologerna i Malmö. Nils H var associerad med Malmö Malt Whiskey Society och 100 Klubben i Wien.
Hans vinkällare i Malmö, Köpenhamn och Hermanus var välfyllda och innehöll många rariteter av de stora årgångarna.
Men ibland blev det fel. Så var det när vi provade ett kinesiskt årgångsvin inköpt för många år sedan för att säljas till kinakrogarna i Köpenhamn. Då konstaterade vi att nu fick de gå som årgångsvinäger istället!
Sex sorters sill och sex sorters brännvin på midsommarafton var en annan av Nils H:s höjdpunkter. Med sin stora röst sjöng han snapsvisorna. Han stora paradnummer i köket var piggvar i ugn och hans gudomliga fruktsallad spetsad med likör.
Nils H var en generös människa. Under tiden som SAS Wine club existerade avslutades ofta provningarna hemma hos Nils H och Kristina med fortsatt provning av hedersgästens viner.
En gång var det en direktör för ett stort berömt slott i Bordeaux. När Nils H serverade direktörens vin av årgång -55 kände denne inte igen sitt eget vin! När han fick höra vad det var sa han: Så gamla årgångar får vi aldrig prova!
I Frankrike var Nils H också en välkänd vinkonnässör och otrolig dörröppnare till de ”stängda” slotten i Bordeaux, Bourgogne, Alsace eller Champagne när man skulle dit.
Nils H:s och Kristinas andra hemland blev Hermanus i Sydafrika. Nils kom dit redan 1979 för första gången.
Efter att ha hyrt ett hus några år byggde de i egen regi. Det blev ett vackert arkitektritat hus med pool och naturligtvis en vinkällare.
När Nils H bjöd in de sydafrikanska vinodlarna för att prova olika sorter och årgångar var det ofta franska viner på magnumflaska. De imponerade vinodlarna slogs nästan om tomflaskorna.
Nils H:s och Kristinas bästa vänner blev Bartho och Sune Eksteen i Sydafrika som driver Wijnskool och en nystartad vinfarm i Hemmel & Aarde Valley utanför Hermanus.
Bartho har blivit Årets Winemaker för sin Sauvignon Blanc och han har introducerat sina viner flera gånger i Malmö.
I Sydafrikas vinvärld kallades Nils H för ”The swedish winemaker ”. Hans många vänner hos Bartho Eksteen, Hamilton Russel, Bouchard Finlayson, Newton Johanson, Dalla Cia, Glenelly, Fairview och många fler - kommer att sakna sin stora mentor.
När den tråkiga nyheten kom till Hermanus var den svenska flaggan på halv stång på både vingårdar och i privathus.
Nils H var en världsresenär och därför var han medlem i Travellers Club i Malmö. För knappt ett år sedan höll han en bejublad humoristisk vinprovning på vår pub.
Bland alla kondoleanserna skrev Nicolene Otto – Nils H, vi kommer att sakna dig mycket. Du var en stor man. Vi vet att du dansar med änglarna nu. Vila i frid.
Pierre Mens
tacksam vinlärjunge
Gå till toppen