Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Ralf Nyström

Ralf Nyström, Stockholm, har avlidit i en ålder av 67 år. Han sörjs närmast av systern Anita Nyström och släktingar i Finland och många vänner.

Gymnasieläraren i moderna språk Ralf Nyström avled två veckor innan sin pensionering och en vecka innan hans sista studentkull sprang ut.
Med rötterna i det svenskspråkiga Finland växte han och den fem år yngre systern Anita upp i Tammerfors och senare i byn Kellokoski inte långt ifrån Helsingfors. Fadern och farbrodern hade båda stridit i fortsättningskriget i Finland och överlevt utan allvarliga skador.
Föräldrarna diplomingenjören Carl-Eric och Else-May Nyström flyttade under 1950-talets slut till Malmö. Fadern fick där anställning på MAB & MYA. Båda syskonen blev lärare, Anita i engelska och svenska i Malmö och Ralf i engelska och tyska i Stockholm. Syskonen har haft god kontakt under åren.
Ralf kom 1999 till Franska Skolan på Döbelnsgatan i Stockholm. Han följde de internationella lärarkonferenserna under åren och förmedlade de rådande trenderna till kollegorna med sin varma skånska dialekt.
Hans många resor och kulturella intressen gav honom vänner över hela jorden. Hans lågmälda och diskreta sätt hindrade honom inte att upprätthålla auktoriteten som lärare. Hans elever var alltid i fokus. In i det sista höll han på med betygsättning. Det visade vad som betydde mest och det kände eleverna.
Vid studentavslutningen i Johannes kyrka skänkte vi honom många tacksamma tankar och gav honom postumt en varm applåd som aldrig ville ta slut.
Johan Stenberg
styrelseordförande Franska Skolan
Björn Kullgard
rektor Franska Skolan
Gå till toppen