Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mordoffer fick fel sorts blod

Två män sköts till döds i Helsingborg i påskas. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
I april sköts två män till döds i en parkerad bil Helsingborg. Läkarna försökte rädda den ene mannens liv med hjälp av blodtransfusioner, men efter två timmar dog han av sina skottskador. Dagen därpå upptäcktes det att man gett mannen fel blodgrupp, rapporterar nu Helsingborgs Dagblad.
Vilken betydelse misstaget haft för dödsfallet är oklart, står det i den Lex Maria-anmälan som gjorts. Misstaget förklaras med att det var en “stressad och pressad situation”
– Det hade varit allvarligare om han fått röda blodkroppar av fel blodgrupp. Nu handlade det om plasma och jag har inte kunnat hitta något fall där en transfusion av plasma med fel blodgrupp orsakat dödsfall. Men man kan aldrig veta säkert, säger Jesper Bengtsson, ansvarig för blodkomponenter i Region Skåne till tidningen.
Dubbelmordet är ännu ouppklarat.
Gå till toppen