Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nederländska stjärnan: ”USA är arroganta”

USA har visat upp ett oförskämt bra självförtroende genom hela VM-turneringen. Nu har Nederländernas Danielle van de Donk tröttnat.
– Jag tycker att USA är arroganta när de pratar om oss i medier, säger mittfältaren till Fifas webbplats.

Nederländernas mittfältare Danielle van de Donk (höger) upplever att USA redan har tagit ut VM-guldet i förskott.Bild: Francisco Seco
1–0-segern i förlängningsrysaren mot Sverige innebar att Nederländernas damlandslag för första gången ska spela VM-final i fotboll.
Men väl där går nationen in som klar underdog mot USA – som hittills vunnit samtliga av sina sex matcher och gjort överlägset flest mål i turneringen: 24 jämfört med Nederländernas elva.
Detta är något som inte direkt har skadat det redan starka självförtroendet i det amerikanska lägret. Redan efter den andra gruppspelsmatchen mot Chile (3–0) sade försvararen Ali Krieger att ”USA både har det bästa laget i världen och det näst bästa”.
Landslaget har även anklagats för osportsligt målfirande, först i 13–0-slakten mot Thailand men även när Alex Morgan låtsades dricka te efter sin avgörande 2–1-nick i semifinalen mot England. Något som har förvånat den amerikanska anfallaren.
– Jag tycker att det finns en sorts dubbelmoral bland kvinnor i idrott, att vi känner att vi måste vara ödmjuka i vår framgång. Vi måste fira, men inte för mycket. Vi måste göra någonting men det måste alltid vara inom vissa gränser, säger Morgan till BBC.
– Samtidigt firar män sina mål världen över i stora turneringar med att ta sig i skrevet eller vad det nu kan vara.
Nederländernas mittfältare Danielle van de Donk har noterat det amerikanska lagets självförtroende i VM – och hon tycker inte att det är särskilt klädsamt.
– Jag tycker att USA har blivit ganska arroganta i hur de pratar om oss i medier den sista tiden, säger Arsenalspelaren till det internationella fotbollförbundet Fifas webbplats.
– De har, praktiskt taget, redan gratulerat oss till andraplatsen. Men jag älskar det. Låt dem säga vad de vill säga, fortsätter hon.
Trots att Nederländerna sedan länge har uppnått historiska framgångar i årets fotbolls-VM så är van de Donk inte nöjd med silver.
– Finalen är som vilken match som helst. Det står 0–0 när matchen börjar och det ska spelas om det i åtminstone 90 minuter. Vi ska visa dem på planen hur mycket vi vill vinna VM. Först efteråt kan vi börja snacka, säger hon.
VM-finalen spelas på söndag klockan 17 och avgörs i Lyon.
Gå till toppen