Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya pusselbitar om Lunds historia ser åter dagens ljus

Arkeologen Stefan Larsson håller en skärva av historien i sin hand. I utgrävningen av kvarteret Sankt Mikael är fynden många. Nu tillkommer nya bitar om Lunds historia.

Projektledare och arkeolog Stefan Larsson visar upp en skärva av glaserad keramik från 1010-talet. Tekniken med drejskiva kom egentligen till Sverige först 200 år senare vilket tyder på att det kan ha varit en engelsk pottmakare som ligger bakom.Bild: Ingemar D Kristiansen
Nere i gropen pågår arbetet oförtröttligt. Rester från byggnader har hittats i olika kulturlager, en spisplats har sett dagens ljus för första gången på flera hundra år. En ordentligt stenmur går rakt genom hålet såväl som flera diken för att leda bort regnvatten. Men kanske syns också spåren av något hemskt. Utgrävningen intill Kulturen är den största i Lund på 15 år.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen