Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Semestersabotörer: ”Sunes sommar”

Det blir aldrig som man har tänkt sig. I fiktionens värld slutar inte sällan en efterlängtad semester i tragisk eller komisk katastrof. När familjen Andersson i filmen ”Sunes sommar” åker på husvagnssemester börjar missödena redan innan de har lämnat uppfarten.

"Sunes sommar" följer tjejtjusaren Sune och hans familj under en husvagnssemester full av missöden. Filmen hade biopremiär på juldagen 1993 och blev en stor succé, med nästan en miljon besökare. Pressbild.Bild: Tv4/Cmore
När författarna Anders Jacobssons och Sören Olssons bokfigur Sune blev tv-serie 1991 lät framgången inte vänta på sig. Tillsammans med regissören Stephan Apelgren skapade de ”Sunes jul”, som blev den dittills mest sedda julkalendern, med drygt tre miljoner tittare.
Trion kunde smida medan järnet var varmt. I slutet av 1993 var det premiär för komedin ”Sunes sommar”. Familjen Andersson planerar att åka på solsemester till Grekland, men på grund av ett kostsamt missöde på resebyrån tvingas de i stället välja campingsemester i Sverige. Resultatet: Svensk biosuccé, med nästan en miljon besökare.
Ännu en gång fick tittarna stifta bekantskap med tjejtjusaren Sune, hans bångstyrige lillebror Håkan, tuffa storasyster Anna, tankspridda mamma Karin och – inte minst – den för insatsen Guldbaggenominerade Peter Haber i rollen som opraktiske pappa Rudolf, som ställer till med allsköns omedvetna otyg på campingplatsen.
Missödena börjar redan innan familjen har lämnat uppfarten, då Karin ska backa ut husvagnen från uppfarten krossas Rudolfs fot och han får tillbringa semestern på kryckor. De komiska missödena avlöser sedan varandra i tät följd: Sune äter lössnus för att imponera på tjejen Cornelia, Rudolf får myror i gipset och Karin blir översprungen av ett amerikanskt basketlag.
”Sunes sommar” har i efterhand blivit en flitigt citerad referenspunkt i populärkulturen. Förutom Rudolfs osmidiga undvikande av en rasistisk benämning på chokladbollar har många repliker blivit klassiska. Exempelvis dikten ”Sol i sinne, brun inne” och Håkans ordväxling med raggaren Leffe:
”Åh, lakritsbåtar! Får man ta?”
”Nej, för helvete!”
”Tack!”
Inget Grekland och en alltigenom katastrofal husvagnssemester för familjen Andersson, men en fantastisk komedi om en 90-talsfamilj som bjuder på många skratt.
Fakta

"Sunes sommar"

Premiär: Juldagen 1993

Skådespelare i urval: Peter Haber, Carina Lidbom, Andreas Hoffer, Gabriel Odenhammar, Nina Almlöf, Robert Gustafsson

Övrigt: Fick flera priser vid mindre internationella film- och tv-festivaler i Europa. Bland annat utmärkelsen "Den rosa propellern" vid den tyska barnfilmsfestivalen i Berlin, där barn fick rösta fram vinnaren.

Gå till toppen