Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spiritualized fick ut anden ur flaskan

Håkan Engström hörde förtätat gitarrlarm, men också den nödvändiga landningen.

Jason Pierce, hans band och hans ljusshow.Bild: Peter Frennesson

Spiritualized

KONSERT · PSYKEDELIA. Avalon, Roskildefestivalen, 5/7.

När är en soul on fire som bäst? Hvergang! svarar dansken, men han har fel. Rätt svar är på väckelsemötet och i den riktigt psykedeliska atmosfärsrocken. Damer och herrar, välkomna till Jason Pierces värld, förvånansvärt intakt sedan han etablerade sitt band Spiritualized i början av 90-talet.
Årets upplaga rymmer tre gitarrister, som i kvällens inledande ”Come together” och ”Shine a light”, 90-talsalster, skapar en trögflytande ljudmassa som under några trollbindande minuter stegrar, förtätas och till slut går upp i intet. Här finns också tre kvinnliga körsångare som ger musiken soul och stadga, ungefär som hos 69 års upplaga av Stones eller hos det Primal Scream som ungefär samtidigt som Pierce upptäckte att den kritvita rocken behöver verklig färg och inte bara ett kalejdoskop. Den hypnotiska”Soul on fire” kom, precis som bildspråket, att påminna om religiös extas.
I fyra låtar från nyaste, inte helt oävna albumet möter vi en mer tilltufsad Pierce. Titelspårets vals börjar med ljudet av en speldosa, och låter liksom ett par andra låtar som ett rätt jobbigt stycke abstinensrock – jobbigast för upphovsmannen, får vi anta. Det som skjuter upp måste också komma ner, som ni vet, och Jason Pierce lät det höras.
Jason Pierce, sittande som vanligt.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen