Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Sverige behöver en modigare klimatpolitik. Fasa ut alla subventioner till fossil infrastruktur."

Feministiskt initiativ är ett vassare och vettigare alternativ om en på allvar vill bedriva radikal klimatpolitik, skriver Gita Nabavi och Farida Al-Albani, partiledare för Feministiskt initiativ.

I Indien har den långvariga hettan och torkan fått dödliga konsekvenser, skriver Gita Nabavi och Farida Al-Albani.
I Indien har den långvariga hettan och torkan fått dödliga konsekvenser, Europa förbereder sig på extrem värmebölja och i Sverige är två av tre svenskar oroliga för klimatförändringarna. Samtidigt är förtroendet lågt för riksdagspartiernas förmåga att hantera dem visar en undersökning av Expressen som kom i förra veckan. Det är föga förvånande.
I och med januariöverenskommelsen har Sverige visserligen nästan återställt ambitionerna för miljöpolitiken, vilket är en klar förbättring från M:s, KD:s och SD:s katastrofbudget, men långt ifrån den omställning som behövs.
Dagens politik cementerar fortsatt den rådande ordningen där ekonomisk tillväxt överordnas såväl miljö- och klimatmål som jämställdhets- och jämlikhetsmål, helt utan hänsyn till planetens gränser. Att fortsätta mäta välstånd genom att mäta tillväxt och BNP innebär en fortsatt ökad användning av naturresurser, ökade utsläpp av växthusgaser och att ytterligare arter dör ut.
Den nuvarande politiken är helt enkelt alldeles för blygsam för att nå 1,5-gradersmålet. Det bekräftar även FN:s miljöprogram UNEP 2017 och FN:s klimatpanel IPPC i en rapport som visar att de kommande tolv åren är avgörande för vår framtid.
Feministiskt initiativ har sagt det tidigare och nu säger vi det igen: det är hög tid att utlysa klimatnödläge. Sverige behöver en modigare klimatpolitik. Business as usual är inte längre ett alternativ. Nu handlar det om pengarna eller livet. Och det kräver en politik där vi vågar ifrågasätta tillväxt som överordnat mål, där vi vågar omfördela resurser och vågar vara systemkritiska.
Feministiskt initiativ har den politiken. Konkret vill vi:
•Ersätta tillväxtmålen med mål om jämställdhet, jämlikhet och hållbarhet och använda andra mått än BNP som mått på utveckling, samt stödja forskning om långsam tillväxt, nolltillväxt och nedväxt.
• Införa sex timmars arbetsdag och 30 timmars arbetsvecka.
• Verka för att minska privat konsumtion och kräva produkter som går att laga. Vi vill också komplettera dagens klimatmål med konsumtionsmål för svenska utsläpp oavsett var de uppstår, eftersom klimatet är en global rättvisefråga.
• Sätta upp etappmål där utsläppen per invånare minskar med 25 procent till 2022, 50 procent till 2026 och med målet noll utsläpp år 2040.
• Höja den införda flygskatten med 20 procent och fasa ut alla subventioner till fossil infrastruktur som exempelvis flygplatser. Istället vill vi storsatsa på kollektivtrafiken genom utbyggnad och upprustning av tågnät, främst uppåt och inåt landet. Och på lokaltrafiken, som vi vill göra avgiftsfri, samtidigt som vi förbättrar möjligheterna till gång- och cykeltrafik så vi kan bli mindre bilberoende och flytta våra transporter från väg och luft till spår och mark.
• Införa konsumtionsskatt på växthusgaser som kommer från kött, mjölk och ägg och samtidigt sänka momsen på frukt, grönt och spannmålsprodukter. Det hänger ihop med våra satsningar på småskaligt, ekologiskt och lokalt jordbruk som stärker den biologiska mångfalden och innebär effektivare kolsänkor.
• Skriva om direktiven i AP-fonderna så att investeringar sker med respekt för mänskliga rättigheter och miljö.Vi vill även bidra till att uppsatta klimatmål uppnås och att all offentlig verksamhet fasar ut sitt ägande i fossila energibolag senast 2020.
Enda sättet att verkligen uppnå förändring är att vi som vågar tro på en radikal systemkritisk politik också förenar våra krafter för att kunna driva igenom förslagen. Ambitionen finns men en modigare politik kräver samarbete.
Alla tusentals aktiva inom Fridays for future, Extinction Rebellion och urfolksrörelsen förväntar sig detta från oss.
Därför vill vi uppmana alla som känner sig missnöjda med de etablerade partiernas agerande i klimatfrågan att rösta på oss istället. För Feministiskt initiativ är ett vassare och vettigare alternativ om en på allvar vill bedriva radikal klimatpolitik.

Gita Nabavi

Farida Al-Albani

Gita Nabavi och Farida Al-Albani är partiledare för Feministiskt initiativ
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen