Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Systrar får stipendium för insats i annorlunda träningsgrupp

Tre unga ledare prisas med stipendier för sitt ideella arbete med barn. Två av stipendiaterna är systrarna Ellen och Elsa Egonsson som leder en annorlunda gymnastikgrupp där även den som vill träna lagom mycket passar in.

Systrarna Ellen och Elsa Egonsson håller i pass för Bjerreds gymnastikförening.Bild: Foto: Privat
Det handlar om Lomma-Bjärreds Rotaryklubbs årliga stipendium som går till personer som skapar sysselsättning för kommunens barn och unga. I år tillföll det ledarna för en annorlunda träningsgrupp och en ledaren för en barnkör.
– Jag blev jätteglad och vi båda blev ganska förvånade. Jag hade hört att vi var nominerade men jag trodde aldrig att vi skulle vinna, säger Elsa Egonsson, 17 år.
Tillsammans med sin två år äldre syster, Ellen Egonsson, driver hon en träningsgrupp inom Bjerreds Gymnastikklubb för barn mellan och elva och femton år.
– Med gymnastik blir det ofta att man måste träna flera gånger i veckan för att kunna tävla och så. Men i vår grupp tränar vi bara en gång i veckan, det fungerar till exempel bättre för dem som vill ha tid att utöva fler idrotter, säger Ellen Egonsson.
Ett upplägg som ger en blandad grupp, vilket skapar särskilda utmaningar.
– Vi måste utforma träningen så att den passar alla oavsett nivå och vi måste bygga upp med olika stationer och kunna ändra upplägget mitt under träningen. Vi kan till exempel ha några som övar på kullerbyttor eller på att hjula medan någon annan gör volter eller rondat flickis. Det kräver en hel del planering, säger Ellen Egonsson.
– Man får lära sig att ta ansvar och att ta hand om olika personligheter. För alla barn är olika och har olika behov, säger Elsa Egonsson.
De båda systrarna delar på stipendiesumman på 5000 kronor. Den andra halvan av de totalt tiotusen kronorna tilldelas 18-åriga Amanda Borggren som är körledare för en kör med barn mellan åtta och tolv år.
Gå till toppen