Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Folkfest i Sudan – parter överens om styre

Sudans militärjunta och landets proteströrelse har kommit överens om hur övergångsstyret ska se ut fram till nästa val. – De två sidorna kom överens om att bilda ett styrande råd som roterar mellan ett militärt och civilt ordförandeskap, säger Mohamed El Hacen Lebatt, medlare från Afrikanska Unionen (AU).

Militärjuntan har kontrollerat Sudan sedan i april då den mångårige presidenten Omar al-Bashir tvingades bort efter massiva folkliga protester. Bild från i slutet av juni.Bild: Hussein Malla/AP/TT
Khartums gator fylldes på fredagen av jublande sudaneser som firade beskedet från AU att en överenskommelse om Sudans styre är nådd och att rådet ska styra under tre år eller något längre.
Människor skanderade ”Martyrernas blod har inte spillts i onödan”, gjorde segertecknet med fingrarna och viftade med landets flaggor – medan militären höll en låg profil.
– Vi kan i dag säga att vår revolution har slagit in på rätt väg för att nå våra mål, säger Somaiya Hassan, från norra Khartum.
FN-chefen António Guterres säger sig vara uppmuntrad av överenskommelsen och han manar parterna till fortsatt dialog.
En talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini kallar det hela för ”ett genombrott” och klargör att unionen ska stödja parterna i övergången till civilt styre.
Militärjuntan har kontrollerat Sudan sedan april då mångårige presidenten Omar al-Bashir tvingades bort efter massiva folkliga protester.
Parterna hade tidigare enats om att ett övergångsråd skulle styra landet under en treårsperiod varefter nya val skulle hållas. Men Sudans proteströrelse bröt all kontakt med militärjuntan efter en attack mot en sittstrejk i huvudstaden Khartum den 3 juni. Över 100 människor dödades enligt den oppositionella läkarorganisationen Centralkommittén för sudanesiska läkare, medan militärjuntan hävdar att 61 människor dog.
Den fruktade RSF-milisen, som styrs av militärjuntans näst högste ledare Mohamed Hamdan Dagalo, har pekats ut som ansvarig för det blodiga dådet. Militärjuntan har förnekat att den beordrade attacken.
Efter intensiv medling från Etiopien och AU har parterna nu under två dagar diskuterat landets framtida styre och kommit överens.
– Vi vill försäkra alla politiska och väpnade rörelser och alla som deltog i förändringen … att detta avtal är inkluderande och inte utesluter någon, säger Mohamed Hamdan Dagalo.
Proteströrelsens mest framträdande organisation, Sudanese professionals association (SPA), säger att övergångsrådet kommer att gälla i tre år och tre månader. De första 21 månaderna kommer militären inneha ordförandeskapet och sedan tas det över av de civila de kommande 18 månaderna.
Överenskommelsen ska vara klar att signeras på måndag, enligt SPA.
Medlaren Mohamed El Hacen Lebatt gav inga detaljer om hur rådet skulle utformas men enligt Ahmed al-Rabie, en av de ledande protestledarna, kommer sex civila och fem militärer ingå i rådet.
Medlarna uppger också att parterna har enats om att den senaste tidens våldsamma händelser, inklusive det som inträffade den 3 juni, ska granskas i en öppen, nationell och oberoende utredning.
Fakta

Protesterna i Sudan

Omar al-Bashir styrde Sudan med järnhand i 30 år och anklagas bland annat för folkmord i konflikten i Darfur. I april avgick han efter månader av protester och ersattes av en militärjunta med generaler som har sagt att den tänker sitta kvar under en övergångsperiod.

Protesterna fortsatte för att övergången till ett civilt styre faktiskt skulle bli av och demonstranterna krävde civila representanter i övergångsstyret. I flera månader hölls en omfattande sittstrejk utanför försvarsdepartementet, arméns högkvarter, i huvudstaden Khartum.

Militären försökte vid flera tillfällen upplösa sittstrejken. 3 juni genomförde soldater ett tillslag mot folkmassan och öppnade eld. Enligt läkarorganisationer med kopplingar till oppositionen dödades 128 personer, medan myndigheterna gör gällande att det rör sig om 61 personer.

Förhandlingarna mellan protestgrupperna och militärrådet bröt samman.

Efter medling från Etiopien och Afrikanska Unionen kom parterna 5 juli överens om att landet ska styras av ett övergångsråd i drygt tre år, bestående av militära och civila representanter.

Gå till toppen