Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

AIK tog tre poäng – efter 20 minuters tillägg

Första halvlek mellan Kalmar och AIK varade i drygt en timme efter uppehåll för brandlarm och skador. I andra var det AIK som dominerade och kunde ta hem tre poäng efter nickmål av Chinedu Obasi. – Klart att det är viktiga poäng för oss efter två matcher utan seger, säger lagkapten Sebastian Larsson. 

Chinedu Obasi firar sitt 1–0-mål med lagkamraterna. AIK tog tre poäng på bortaplan mot Kalmar.Bild: Patric Söderström/TT
Första halvlek mellan Kalmar och AIK var lång – när matchuret stod på 62 minuter och 27 sekunder blåste domare Kristoffer Karlsson för halvtidsvila.
Då hade matchen dittills bestått av lika delar speluppehåll som faktiskt spel efter att skador och ett utlöst brandlarm inneburit långa avbrott.
– Ja, det var en märklig halvlek. Jag vet inte om jag varit med om att det blivit 14 minuters tillägg, säger Sebastian Larsson, som inte alls var nöjd med hur hans AIK spelade i första halvlek. 
– Visst blir vi lite överraskade av hur Kalmar spelar, vi hade förväntat oss att Rasmus Elm skulle spela lite längre ner i banan. Han är en fantastisk fotbollsspelare och vi trodde han skulle vara längre ner och styra spelet, inte vara så offensiv. Sedan finns det andra delar också som inte fungerar, det måste vi kunna rätta till snabbare än vi gjorde. 
Nick i ribban
Men det var Kalmar som hade chanserna, bland annat av just Elm som nickade i ribban. I halvtidsvilan hade AIK däremot lite att tala om. 
– Kalmar gör det taktiskt bra och vi har lite att justera. I andra halvlek hittar vi direkt rytmen och balansen, det var viktigt, säger AIK-tränaren Rikard Norling. 
Scenförändringen var total och AIK har två bra chanser innan Chinedu Obasi satte 1–0 till gästerna på ett vackert inspel från mittbacken Karol Mets. 
– Jag såg att det inte var någon på bortre stolpen och chansade på att bollen skulle komma dit. Jag chansade rätt och fick till ett bra inspel, sedan gör Obasi det perfekt, säger Mets. 
AIK med kontroll
Resten av matchen kunde AIK kontrollera och tvinga Kalmar att jaga boll. 
– Vi gör det bra i andra tycker jag. Vi sätter defensiven bättre och det gör också att offensiven blir mycket bättre, säger Sebastian Larsson som haltade av tidigt i andra halvlek och haltade även efter matchen. 
– Jag fick en smäll i slutet av första och testade, och det gick bra att springa men när jag skulle göra något med boll gjorde det ont. Det är ingen stukning eller så, bara en smäll, men det kändes bättre att få in en pigg och fräsch spelare. 
Tre poäng betyder att AIK hänger på i toppen av allsvenskan. 
– En viktig seger och vi går in i en tuff period nu med spel i allsvenskan och i europakvalet. Det var viktigt för självförtroendet med tre poäng i dag efter två matcher utan seger, säger Larsson. 
Gå till toppen