Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De kollar VM och kritiserar ojämlikhet i fotbollen

Någon skakar på axlarna och ryser av spänning, en annan hoppar i tv-soffan av upphetsning. Det är bara minuter kvar till matchstart för Sveriges damlag i Stade de Lyon. Under tiden hinner tjejerna i fotbollslaget LB07 ge många exempel på könsskillnader inom sin sport.

– Det är mycket roligare att kolla på tjejlag, de lägger sig inte ner och filmar hela tiden. Och de är mer förebilder för oss än vad killarna är, säger Victoria Nordholm.
Tio av spelarna i LB07:s flicklag födda 07 samlades hemma hos en i laget, Emma Erlandsson längst till höger, för att se Sveriges damlag spela semifinal.Bild: Patrick Persson
Hon och nio andra tjejer i Limhamn-Bunkeflos fotbollslag för flickor födda 2007, har samlats framför teven hemma hos en av spelarna i laget, Emma Erlandsson i Bunkeflo. Snart börjar VM-matchen och svenska damlandslaget springer ut på planen för att möta Nederländerna. På frågan om det är någon av tjejerna i soffan som skulle vilja bli fotbollsproffs, kommer svaret i en unison suck:
– Ooohhh jaaaa!!!
De har många förebilder bland spelarna som försvarar Sveriges färger i VM:
– Fridolina Rolfö gillar jag, hon är dominant och bara driver på, säger Uma Bergman och utlöser en kraftig reaktion från övriga gänget i soffan:
– Men hon är ju avstängd!
– Hon är rolig att titta på, kontrar Uma Bergman.
– Och hon ska till Wolfsburg nu...mumlar en annan av tjejerna.
Emma Erlandsson, Uma Bergman och Amanda Perez spelar i samma lag och ser fotbolls-VM tillsammans.Bild: Patrick Persson
VM-finalmatchen ska de definitivt se tillsammans säger de, även denna gång unisont i kör. Men alla matcher i VM har de inte sett, – när Sveriges damer mötte Tyskland, då gick tjejerna i LB07 helt sonika och badade i stället:
– Ja, det var ju så varmt… Men lite störigt var det sen, för det blev ju tre mål i den matchen, säger Amanda Perez och skakar på huvudet åt hur de prioriterade då.
Hon har målat svenska flaggan på kinden. Flera av tjejerna har fotbollströjorna på sig kvällen till ära – på Emma Erlandssons rygg står det till exempel ”10 Erlandsson”. På teven rullar försnacket inför matchen, som en annan tjej i laget, Lisa Nilsson, bedömer kommer att bli riktigt jämn. Plötsligt kommer ett klipp från den där matchen de missade, när Sverige vann över Tyskland förra helgen, som fångar hennes uppmärksamhet:
– Oj, den passningen var fin, utbrister Lisa Nilsson spontant.
De har spelat länge tillsammans och har roligt ihop, förklarar de. Samtalet rasar snabbt in på hur det är att vara tjej och spela fotboll.
Gänget i soffan avhandlar mängder med exempel på skillnader mellan tjejer och killar i fotbollen. Mycket är självupplevt, såsom till exempel träningstider:
– Det finns kill-lag som tränar tre gånger i veckan, men vi tränar bara två gånger, det tycker jag är lite konstigt, som Molly Kristiansson säger.
De ger också exempel på killarnas negativa jargong när de spelar fotboll i blandade lag i skolan – en jargong som gör att många tjejer inte vågar vara med och spela. Och inte minst kommer till lönenivåerna inom proffsfotbollen upp till diskussion. Allt gås igenom i rasande tempo, minuterna tickar ner till spelstart och det finns mycket att tala om innan det är dags att fokusera på matchen:
– När vi vinner över killarna i skolan så blir de sura, tar bollen och går iväg, berättar Lisa Nilsson.
– Det konstiga är att Ronaldo kan tjäna så mycket pengar på att ligga ner, rulla runt och filma, fortsätter Victoria Nordholm.
– Va?? Gillar du inte Ronaldo! ropar någon.
– Och manliga ligaspelare i de lägre divisionerna kan tjäna så att de klarar sig helt bra, men kvinnliga spelare som till och med spelar i högre divisioner, de kan behöva ha ett vanligt jobb också, inflikar Uma Bergman.
– Det beror på sponsringen, kommenterar Victoria Nordholm.
– Vem var det som bestämde att det skulle vara så från början? Hur svårt kan det vara att bara sätta lönen lika, funderar Lisa Nilsson.
– Killarna kan säga "det där var ett riktigt tösa-skott" och "du spelar som en tjej" – som om det var något dåligt, säger Lisa Nilsson i LB07.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen