Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kalle Lind: Det fina med Malmö – det är en helt annan stad

För tio–femton år sedan frågade jag en infödd malmöit, som till skillnad från mig bott hela sitt liv i Malmö, om han hade några smultronställen i stan. Efter en stunds hummande och funderande sa han: ”Det är sjyst att bada i Västra Hamnen.” ”Okej, och mer?” följdfrågade jag. ”Det är sjyst att dricka öl på Möllan”, sa han. Efter en kort stunds betänketid lade han till: ”Och Lilla torg är också helt okej.”

Det vill säga på trettio års Malmöboende hade han hittat till exakt de tre ställena som alla andra också hade hittat. Jag vet inte om den här lilla anekdoten säger mest om min bekant eller mest om Malmö, men förmodligen säger den lite om båda två. Den berättar att min bekant inte har särskilt höga krav på tillvaron, men att de krav han har infrias i Malmö. Men också att Malmö uppenbarligen blivit bättre: det bästa ställe stan erbjudit honom hade alldeles nyss tillkommit.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen