Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ebba Busch Thors öppning mot SD skapar osäkerhet inom KD

Ebba Busch Thors lunch med Jimmie Åkesson skapar osäkerhet inom Kristdemokraterna.
Flera tunga KD-politiker vill veta vad partiledarens plan är med öppningen mot SD.
– Jag vill inte se en kohandel, att KD gör en tvär gir på migrationspolitiken, säger riksdagsledamoten Désirée Pethrus.

Ebba Busch Thor i AlmedalenBild: Karl Melander
På lördagkvällen står KD-ledaren Ebba Busch Thor på scenen i Almedalen. Men redan innan hon kom till Visby skapade hon rubriker.
I ett Facebook-inlägg med foto där Busch Thor åt lunch med Jimmie Åkesson skrev hon att de två partiledarna diskuterat sjukvård, energi och migration.
”I flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande”, slog KD-ledaren fast.
Vad betyder egentligen det? undrar nu många.
Désirée Pethrus har varit kristdemokrat sedan 80-talet och var tidigare ordförande för partiets Kvinnoförbund.Bild: Karl Melander
Désirée Pethrus har suttit i riksdagen i tjugo år och är en av partiets tunga röster. Nu vill hon höra vad Ebba Busch Thor har för plan.
– Hon behöver beskriva det här mötet med Jimmie Åkesson. Vad har hon för strategi långsiktigt? Vad ska det syfta till? Det är viktigt både för partimedlemmarna och väljarna att hon talar om vad det ska ge.
Désirée Pethrus vill absolut inte att ett närmande till Sverigedemokraterna ska innebära att Kristdemokraterna backar från sina värderingar i migrationspolitiken. KD står bakom både generösare familjeåterförening och en humanitär asylgrund.
– Jag vill inte se en kohandel med våra grundläggande värderingar. Att KD gör en tvär gir på migrationspolitiken, till exempel.
Hon säger också:
– Vi har en mer generös flyktingpolitik än regeringen.
”Jag blev inte chockad över att mötet ägde rum”, säger riksdagsledamoten Sofia Damm från Ystad.Bild: Karl Melander
Även riksdagsledamoten Sofia Damm från Ystad som ingår i partistyrelsen väntar på mer information från Ebba Busch Thor.
– Vi har inte haft något möte med riksdagsgruppen eller partistyrelsen sedan den här lunchen så jag vet inte vad samtalet mynnade ut i, säger hon.
Men att Busch Thors lunchmöte med Åkesson ägde rum förvånar inte kristdemokraterna. Ebba Busch Thor gav i mars beskedet att KD ska samtala med alla partier för att få genomslag för sin politik.
– Jag blev inte chockad över att mötet ägde rum. På utskottsnivå i riksdagen samtalar vi numera med varandra. Då är det väl också rimligt att våra högsta partiföreträdare har en möjlighet att samtala med varandra, säger Sofia Damm.
Att KD-ledaren och SD-ledaren diskuterade migration har väckt frågor. Sofia Damms tolkning är att samtalet gällde den parlamentariska migrationspolitiska utredning som regeringen har aviserat.
– Jag förstod det som att det var den kommande utredningen man diskuterade, och inte specifika migrationspolitiska förslag, säger Sofia Damm.
Göran Hägglund i AlmedalenBild: Karl Melander
Göran Hägglund var partiledare i elva år innan han 2015 lämnade över till Ebba Busch Thor. Under hans tid som KD-ledare var det otänkbart att sätta sig och förhandla med SD. Nu säger Hägglund att han inte vill vara ”baksäteschaufför” åt sin efterträdare.
Men det är tydligt att han ser betydande problem med närmandet till SD.
– Det kan finnas en gemensam syn mellan KD och SD när det gäller sjukvård och äldreomsorg. Men det är klart att det finns jättemycket i SD:s politiska ställningstaganden som känns väldigt främmande för mig.
Hägglund pekar på migrationen och ”frågor som gäller rättvisa mellan fattiga och rika länder i världen.”
– Ytterst handlar det om människosyn. Hur vi ser på människor som kommer från andra kulturer. Det är den tydligaste skillnaden som gjort att SD behandlats på ett annorlunda sätt än andra partier, säger den förre KD-ledaren.
Martin Hallander i AlmedalenBild: Karl Melander
Martin Hallander från Malmö, ordförande för ungdomsförbundet KDU, skickade ut en glädjestrålande tweet när han såg Ebba Busch Thors Facebookinlägg om lunchmötet.
”Stolt över min partiledare att resa sig över sandlådan”, skrev han.
– Sverigedemokraterna är ett parti som har fått mycket stöd från väljarkåren. Det är åtminstone rimligt att pröva om det finns en möjlighet att få så bred majoritet som möjligt i Sveriges riksdag för en långsiktig migrationspolitik, säger han.
På frågan om SD:s rasistiska rötter och SD-företrädare som uttryckt sig rasistiskt är ett hinder för att göra upp svarar Martin Hallander:
– Det går inte att komma ifrån att SD har en problematisk historia. Samtidigt är det viktigt för vår del att få igenom så mycket av vår politik som möjligt. Det viktiga är att man har ryggrad nog att veta var gränsen går.
Även om flera KD-politiker är osäkra på vart partiledaren vill gå så tycks Ebba Busch Thor själv ha en klar strategi.
När hon mötte journalister inför sitt framträdande i Almedalen slog hon fast att den som aspirerar på statsministerposten i Sverige måste kunna lyfta på luren – även till Jimmie Åkesson.
Gå till toppen