Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler mötesplatser på önskelistan när Linero gick samman

Kaffe, samtal och ansiktsmålning för att motarbeta rasistiskt klotter och förändra lokalt. Det hoppas arrangörerna bakom Linerodagen på. De vill vara ett nära alternativ till Almedalsveckan.

Radin Nobakht, eller Vampyren, som han egentligen kallar sig, bor på Linero med sin familj.Bild: Cinna Gärdenfors
Mohammad Benbakta har bott på Linero hela sitt liv och vet vad som saknas.
– Vi behöver fler fotbollsplaner. Vi är jättemånga som gillar fotboll här och tränar samtidigt.
Han är en av de Linerobor som på lördagen, trots regnet, samlades i Hyresgästföreningens lokaler på torget för att dricka kaffe, umgås – och ge förslag på hur området kan bli ännu bättre. Dagen är tänkt som ett sätt att öka engagemanget i närområdet på Linero.
– Demokratins höjdpunkt är inte när människor med makt och privilegier träffas, utan när folk i sina lokalsamhällen kommer samman och diskuterar, säger Mikael Karlsson, en av arrangörerna.
Mohammad Benbakta har bott på Linero hela sitt snart 12-åriga liv, och vill se en ny fotbollsplan.Bild: Cinna Gärdenfors
Ingegerd Berlin flyttade nyligen från området för att komma närmre skogen, men är tillbaka på besök.
– Det är en positiv smältdegel med många sorters människor. Jag är intresserad av trädgård, och många invandrarkvinnor har jobbat inom jordbruk, och kan mycket som jag inte kan.
Linerodagen arrangeras för andra året i rad, efter flera års paus. Initiativet till att återuppta dagen togs av gruppen Tillsammans Lund, som har som mål att fler ska engagera sig i sitt närområde.
Mikael Karlsson har varit med och arrangerat dagen, och samlar in lappar med förslag på vad som kan förändras. Några förslag handlar om fler aktiviteter på torget, och fler mötesplatser.
– Det är många som tar upp det faktiskt. Något regelbundet återkommande, att man kan träffa sina grannar och se att de inte är så konstiga som man kan tro, säger han.
Själv engagerade han sig i Tillsammans Lund för att göra något konkret åt den rasism han såg omkring sig.
– Det är mycket rasistiskt klotter i trappuppgångarna. Jag både såg rasism i min vardag, och märkte att rasismen i samhället ökade.
Han tror att det är lättare att ta tag i de grundproblem som gör människor missnöjda om man träffar andra från olika bakgrund i sitt närområde.
– Ska man göra något åt rasism ska man finnas i människors vardag, skapa alternativ och visa att man kan göra skillnad tillsammans, säger han.
Halina Nordström är en av dem som redan engagerar sig i en befintlig mötesplats i området, kyrkans språkkafé.
– Det är spännande att höra folks historier. Hur mycket de betalade för smuggelresor, hur de reste genom öknen utan vatten med barn, övernattade på sanden och åkte på lastbilar. Det är svårt att förstå vad de varit med om.
Hon går dit för att hjälpa de andra deltagarna att öva sin svenska, men också för gemenskapen.
– De har gratis mat också, med mycket goda maträtter. Det kan jag rekommendera, säger hon.
Mikael Karlsson är medlem i gruppen Tillsammans Lund, som är en del av det större förbundet Tillsammansskapet, som vill få fler att engagera sig i sitt närområde.Bild: Cinna Gärdenfors
Gå till toppen