Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gripen svenska i London släppt

Den svenska kvinna som greps i London misstänkt för terrorbrott har släppts utan anklagelser, enligt den brittiska polisens antiterrorenhet

Resenärer på flygplatsen Gatwick, London vid ett annat tillfälle. Arkivbild.Bild: Tim Ireland/AP/TT
Kvinnan släpptes under fredagskvällen och inga ytterligare åtgärder kommer att vidtas av polisen.
”Hon är fri att resa vart hon vill”, skriver kommunikationschefen Parmvir Singh i ett mejl till TT.
Kvinnan, som är i 40-årsåldern, greps på flygplatsen Gatwick strax efter klockan 14 i torsdags. Hon misstänktes då för förberedelse eller anstiftan till terrorbrott enligt brittisk terrorlagstiftning. Misstankarna rörde radikal islamism, har den brittiska antiterrorpolisen tidigare uppgett till TT.
Polisen vill inte gå in på ytterligare detaljer om hur gripandet gick till eller vad som föranledde misstankarna om terrorbrott.
Säkerhetspolisen i Sverige konstaterar, precis som tidigare, att svenskar som gripits utomlands är en fråga för utrikesdepartementet. På en fråga om frisläppandet av kvinnan föranleder något agerande från dem svarar Säpo på en generell nivå.
– Vi har samarbete med myndigheter och andra säkerhetstjänster, nationellt och internationellt, men kan tyvärr inte gå in på detalj hur det samarbetet ser ut, säger Säpos presstalesperson Sofia Hellqvist.
Svenska utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna om frisläppandet.
– Vi kan bekräfta att den frihetsberövade svenska medborgaren har släppts, säger Julia Kviberg, presskommunikatör vid utrikesdepartementet, till TT.
Svenska ambassaden i London har haft kontakt med brittiska myndigheter, men inte med kvinnan.
Utrikesdepartementet kan inte gå in på anledningen till varför hon släppts eller hur de nu går vidare med fallet.
Gå till toppen