Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Rydström: ”Bra och effektfull protest”

Massiva protester präglade de allsvenska arenorna på lördagen. I 20 minuter ekade läktarna effektfullt tysta från lagens supportrar – som demonstrerade sitt missnöje mot polisens villkorstrappa. – Jag är hundra procent på supportrarnas sida. Utan dem är vi ingenting, säger Siriustränaren Henrik Rydström.

IFK Göteborgs klack på läktaren med banderoll med texten "Polisens strategi = ett tyst Ullevi" inför lördagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan IFK Göteborg och GIF Sundsvall på Gamla Ullevi.Bild: Jonas Lindstedt/TT
Den pågående konflikten mellan fotbollssupportrar och polis har varit ett av herrallsvenskans mest omdiskuterade ämnen under våren. Anledningen är polisens nya strategi för att stävja problematiken runt pyroteknik på svenska fotbollsläktare. Strategin, den så kallade villkorstrappan, har bland annat resulterat i hårdare tag mot de allsvenska supportrarna på läktarna.
Därför uppmanade Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) publiken på de allsvenska arenorna att inleda de 20 första matchminuterna i tystnad.
Ett initiativ Henrik Rydström ställer sig bakom efter matchen mellan Sirius och Östersund.
– Jag kände till protesten. Utifrån mitt personliga perspektiv är jag hundra procent på supportrarnas sida när det gäller de här punkterna. Utan dem är vi ingenting, säger Siriustränaren.
– Supportrarna är helt avgörande för svensk fotboll så detta var en bra och effektfull protest, säger han.
Även Östersundsmålvakten Sixten Mohlin är på samma sida.
– Jag tycker det var en bra protest, de gör det av ett syfte och det var ett väldigt fredligt och bra sätt att visa vad de betyder, säger han
För den brittiske Östersundtränaren Ian Burchnall kom protesten däremot som en överraskning.
– Jag hade ingen aning om att det skulle vara en protest. Så under de första 20 minuterna sa jag till de andra på bänken att vad märkligt det är här. Det verkar inte vara någon fotbollsatmosfär alls, säger han.
Även på Gamla Ullevis läktare i Göteborg protesterade supportrarna när IFK Göteborg slog Gif Sundsvall med 2–1. Men IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi menade att han inte är rätt person att uttala sig.
– Jag är helt fel person att svara på det. Det är en stor sak över hela Sverige. Framför allt ska man ställa den frågan till andra. Jag har inga kommenterar till det, säger han.
Malmö FF:s lagkapten Markus Rosenberg visade däremot förståelse för fansen när hans lag hemmabesegrade Örebro.
– Det är väl tråkigt. Men det är väl enda sättet att bli hörd. Det är förståeligt, men nu hoppas vi att det räcker.
TT: Men du backar fansen?
– Det är väl klart. Samtidigt är det inte det optimala, säger Rosenberg.
Gå till toppen