Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Försök att återuppliva Iransamtal

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans iranske kollega Hassan Rohani har talat i telefon om att snart försöka återuppta de internationella samtalen om Irans kärnenergiprogram.

Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.Bild: Iranian Presidency Office/AP/TT
I fjol lämnade USA det internationella kärnenergiavtalet (JCPOA) med Iran och återinförde sanktioner mot landet. På senare tid har också de militära spänningarna mellan Washington och Teheran nått nya nivåer.
I slutet av juni i år träffades så företrädare för de länder som ännu håller fast vid JCPOA från 2015 – Iran, Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien och Tyskland – i Wien men inget genombrott nåddes.
På lördagen pratade Macron och Rohani i en timme och enades om att försöka definiera villkor för att återuppta dialogen den 15 juli samt att uppnå en ”nedtrappning i spänningarna”, uppger den franske presidentens kansli.
I nästa vecka ska det internationella atomenergiorganet IAEA hålla ett speciellt möte om frågorna.
Iran vill att de europeiska länderna gör mer för att rädda avtalet och har sagt att landet börjat anrika mer uran än de maximalt 300 kilo som JCPOA tillåter. Under lördagen sade en iransk källa också till nyhetsbyrån Reuters att avtalets tak på 3,67 procents anrikning av uranet börjat överskridas med sikte på 5 procent. Kring 90 procent krävs för att användas till kärnvapen.
Gå till toppen