Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

KD-kommunalråd i Helsingborg är kritisk till migrationssamtal med SD

Kommunalrådet Lars Thunberg (KD) i Helsingborg är kritisk till att partiledaren Ebba Busch Thor valde att diskutera migration under sitt lunchmöte med Jimmie Åkesson.
– Man är farligt nära gränsen när man lyfter in migrationspolitiken, säger han.

Lördagen är Kristdemokraternas dag i Almedalen. Ledaren Ebba Busch Thor som talar ikväll har under veckan väckt stor uppmärksamhet med sin lunchträff med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i tisdags.
Lars Thunberg (KD) är kommunalråd i Helsingborg och ledamot i partistyrelsen.Bild: Tom Wall
Uppmärksamheten beror på att det var första gången som en svensk partiledare höll ett särskilt möte med SD-ledaren för att att samtala om politiskt samarbete.
De andra partiledarna har isolerat SD med argumentet att SD är ett parti med rötter i vit makt-rörelsen som inte ska ges inflytande över svensk politik.
Lars Thunberg som är kommunalråd i Helsingborg och ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse är inte förvånad över att mötet ägde rum. Men han överraskades negativt av att partiledarna diskuterade migration.
– Ett lunchsamtal med Jimmie Åkesson – eller Jonas Sjöstedt – tycker inte jag är konstigt utifrån det perspektivet att partistyrelsen har sanktionerat att KD ska prata med alla partier. Men det vi bestämde var att vi inte ska förhandla om frågor där vi ger upp vår grundsyn.
Han hänvisar till vad partistyrelsen beslutade i mars när den öppnade för samtal med alla partier:
• Att i alla lägen stå upp för kristdemokratiska värderingar och söka stöd för politiska förslag.
• Att partiet önskar – när så är möjligt – återskapa ett nära samarbete även med C och L samt att åter bilda regering med dessa tre partier.
• Att partiet kan samtala med samtliga riksdagspartier i syfte att nå samsyn i enskilda sakpolitiska frågor där det finns förutsättningar för att stärka stödet för den politik det står för.
Lars Thunberg klargör att han inte ser några problem med att hans partiledare och SD-ledaren diskuterat sjukvårdens organisation och kärnkraften.
– Men man balanserar på gränsen när man lyfter in migrationsfrågorna och jag hade helst sett att man hade hållit det politikområdet utanför det här lunchsamtalet. Vi står långt ifrån varandra i åtminstone delar av migrationspolitiken där familjeåterförening är det mest konkreta exemplet.
Lars Thunberg tillhörde de partistyrelseledamöter som röstade emot beslutet att öppna för samtal med alla partier.
– Jag har varit kritisk mot att inleda förhandlingar eftersom det är svårt att göra gränsdragningar för vilka frågor man kan prata om, säger han.
Efter lunchmötet i tisdags vill han ha tydligare besked om Ebba Busch Thors plan:
– Jag hoppas att hon förtydligar vilka frågor vi kan prata om och inte med SD. Det tror jag många väljare undrar, säger han.
Gå till toppen